Krev darovaná ve Fakultní nemocnici Olomouc zachraňuje životy našich blízkých

Darování krve je činnost záslužná a hodná obdivu vždy, bez ohledu na to, v jakém zařízení k němu dochází. Na výběr dnes máme řadu variant, od státních zařízení až po ty soukromé. Pokud se ale rozhodnete darovat krev či její deriváty na Transfuzním oddělení Fakultní nemocnice Olomouc, máte jednu jistotu: váš nejcennější dar může pomoci zachránit život či zdraví vážně nemocným či zraněným lidem přímo v našem regionu. Třeba i někomu z vašich blízkých. „Bez vaší krve se neobejdeme,“ vzkazuje primářka Transfuzního oddělení FN Olomouc MUDr. Dana Galuszková, Ph.D. MBA.

Transfuzní oddělení FN Olomouc expeduje krev a jiné její deriváty do celé sítě zdravotnických zařízení v Olomouckém kraji. Foto: red

Paní primářko, proč tedy darovat konkrétně na vašem oddělení? 

Fakultní nemocnice Olomouc má logicky největší spotřebu krve v regionu, protože koncentruje nejzávažnější případy z celého Olomouckého kraje i některých dalších oblastí. Funguje zde řada center, která by bez krve nemohla existovat. Stále platí, že krev je zkrátka tou nejcennější tekutinou na světě, kterou i přes veškerý vědecký pokrok nelze jakkoliv nahradit.

Můžete uvést konkrétní příklady využití krve pro pacienty vaší nemocnice? 

Například Traumatologické centrum, kde jsou hospitalizovaní pacienti po těžkých autonehodách. Stává se, že jeden takový pacient spotřebuje za jediný den krev až od třiceti dárců. Dále Onkologické centrum, kde je v průběhu léčby akutních leukemií nebo lymfomů u dětí i dospělých potřeba řada transfuzních jednotek destiček i červených krvinek. Další významnou skupinou pacientů životně závislou na pravidelných transfuzních přípravcích erytrocytů jsou děti s vrozenou anémií. Bez pravidelných transfuzí by nemohly žít, protože se jim v kostní dřeni vůbec netvoří červené krvinky a je třeba jim je pravidelně dodávat. Jsou pacienti, kteří již potřebovali přes 500 transfuzních jednotek krve. Nelze zapomenout ani na Perinatologické centrum; u novorozenců jsou transfuze nezbytné zejména při léčbě takzvané novorozenecké žloutenky, která dítě ohrožuje na životě a jejíž příčinou je nesnášenlivost krevních skupin mezi plodem a matkou. Občas dokonce dochází i k tomu, že porodníci musejí plodu podat krevní transfuzi nitroděložně ještě před samotným porodem. Kardiochirurgické centrum naší nemocnice patří k nejvýznamnějším centrům na Moravě, transfuzní oddělení denně připravuje krev pro dva až tři pacienty tohoto centra. Stálými klienty Transfuzního oddělení jsou pacienti Ortopedické kliniky. Velké ortopedické operace, jako jsou kloubní náhrady, provázejí vždy krevní ztráty. U nekomplikovaných výkonů vydáváme v průměru dvě konzervy krve, zatímco u složitějších operací i deset jednotek červených krvinek a pět jednotek plazmy. Ročně je v naší nemocnici provedeno přes 700 kloubních náhrad.

"Krev umožňuje zachránit život pacientů"

Pomáháte s krví, kterou u vás lidé darují, jen ve vaší nemocnici, nebo i jinde v regionu? 

Naše transfuzní oddělení krev expeduje do celé sítě zdravotnických zařízení v Olomouckém kraji i za jeho hranicemi, například do nemocnic v Jeseníku, Hranicích, Přerově, Prostějově či Vsetínu.

Proč Transfuzní oddělení průběžné potřebuje nové dárce krve (prvodárce)? 

Již řadu let sledujeme na našem Transfuzním oddělení postupný úbytek dárců krve a rok od roku klesá počet nových dárců. Počet aktivních dárců v roce 2020 činil 7960 a o rok později 7902. Nových dárců v roce 2020 bylo 1299 a v tom následujícím už jen 973. Krev je přitom nezbytnou součástí léčby řady pacientů a umožňuje jim zachránit život. Naše Transfuzní oddělení ročně odebere přes 35 tisíc krevních složek.

Co musí zájemce splňovat, aby se mohl stát dárcem krve? 

Darovat krev může u nás každý člověk dlouhodobě žijící v České republice, pokud je zcela zdráv a je ochotný darovat 470 mililitrů své krve. Dále musí být ve věku od 18 do 65 let (prvodárce do 60 let), mít platné zdravotní pojištění v ČR a hmotnost nad 52 kilogramů. A v neposlední řadě je ochoten dodržet dietu zhruba 15 hodin před odběrem, což neznamená hladovět, ale nejíst žádné tučné jídlo a dodržovat dostatečný pitný režim.

Nabízí Transfuzní stanice FN Olomouc svým dárcům nějaké výhody a benefity? 

Výhodami pro dárce krve jsou volno v zaměstnání v den odběru, vitamíny, příspěvek na jízdné, daňové zvýhodnění, ale především a hlavně skvělý pocit z pomoci druhému!

Primářka Transfuzního oddělení FN Olomouc MUDr. Dana Galuszková, Ph.D. MBA..




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty