Vzácná samice daňka dorazila do Olomouce až z daleké Francie. Čekají se od ní velké věci

Z Francie až do Olomouce. Přesně takovou cestu má za sebou samice vzácného daňka mezopotámského. Nyní je již začleněna ke slupině, složené ze dvou samic a samce. Zoo do ní vkládá velké naděje; počítá s tím, že samice přivede na svět nová mláďata. Daněk mezopotámský je totiž vysoce ohrožený druh.

Foto: Zoo Olomouc

Odhaduje se, že ve volné přírodě žije asi 600 až 700 jedinců, dalších cca 250 daňků je chováno v různých zahradách. V Zoo Olomouc se doposud narodili tři mláďata.

Daněk mezopotámský ve své původní domovině na Blízkém východě čelil vyhynutí nejen kvůli přímému pronásledování, ale zejména v důsledku ztráty prostředí a konkurenci domácích zvířat. Díky záchrannému programu realizovanému evropskými zoologickými zahradami od padesátých let 20. století jeho počty úspěšně rostou. Bez nich by tento druh s největší pravděpodobností z naší planety zcela zmizel.

Samice žádné parohy nemá

Parohy u tohoto daňka mají pouze samci, jejich délka je mezi 50 až 70 centimetry. Samcům začíná první paroží růst zhruba ve druhém roce života, v předjaří shazují staré a v dubnu jim začíná vyrůstat nové, které je pokaždé o něco delší a rozložitější.

Na rozdíl od jelenů je paroží daňků zakončeno lopatovitě. V porovnání s daňkem evropským, kterému se lodyha paroží rozšiřuje až v jeho horní části, daněk mezopotámský má rozšíření už od růže.

Foto: Zoo Olomouc


Foto: Zoo Olomouc

Foto: Zoo Olomouc

Foto: Zoo Olomouc



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty