Mladý samec Malkin vloni dělal jakoby nic. A teď jsou skoro všechny samice ve stádu březí

Málokterá evropská zahrada je tak úspěšná v chovu krásných antilop oryxů jako Zoo Olomouc. Ke zvětšení olomouckého stáda teď výrazně přispěl i podceňovaný samec Malkin. Ještě vloni si přitom ošetřovatelé mysleli, že o samice nebude mít vůbec zájem.

Foto: Zoo Olomouc

Během posledního období na zimovišti afrických zvířat přivítali ošetřovatelé na svět hned několik mláďat. „V předchozím roce jsme měli ve skupině mladého samce Malkina narozeného v Kolmardenu, který byl poměrně nesmělý a nevykazoval ani žádné známky dominance, ani nepředváděl pářící rituály, které u dospělých samců bývají nápadné a nepřehlédnutelné. Proto jsme vlastně ani nevěděli, jestli v této sezóně samice vůbec budou březí,“ popsala zooložka Libuše Veselá. Obavy chovatelů se ale ukázaly jako liché. „Malkin zřejmě přesně věděl, proč přicestoval do olomoucké zoo, ze které mimochodem pocházela jeho babička, a dosáhl toho, že téměř všechny samice zabřezly, jen k tomu nedošlo u všech synchronizovaně, ale splnění zadání si rozdělil na několik týdnů. Oryxe můžeme vypustit ze zimoviště ven až ve chvíli, kdy je teplejší a stabilnější počasí, většinou se tak děje v květnu. Čím dříve je vypouštíme, tím dříve samice venku zabřeznou, a tím dříve se pak na zimovišti narodí mláďata.“

Olomoucká zahrada chová oryxe od roku 1973 a za celou dobu chovu zde došlo k 334 porodům. Několik oryxů, kteří se stali základem stáda, získala v 70. letech přímo z oblasti jejich přirozeného výskytu z Namibie, odkud je spolu s množstvím dalších zvířat přivezl známý zoolog a cestovatel Josef Vágner.

Každý zná své místo

Oryxi jsou zvířata s distančním chováním, což znamená, že jednotliví členové stáda drží od sebe navzájem určitou vzdálenost. Tuto vzdálenost překročí jen při páření, při vzájemných soubojích a samozřejmě ve vztahu matky a mláděte. Současně se ale stádo drží pohromadě, ať už zvířata odpočívají, přemísťují se, nebo se pasou. Jednotlivá zvířata jsou velmi ostražitá a jsou orientována různým směrem tak, že každé je obráceno na jinou stranu a kontroluje tak určitý výsek okolí, takže společně mají přehled o dění a o případném blížícím se nebezpečí v úhlu 360 stupňů.

Foto: Zoo Olomouc

Foto: Zoo Olomouc

Foto: Zoo Olomouc



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty