Červený kostel se otevře návštěvníkům a kulturním akcím. Velká rekonstrukce je ve finále

Jedna z dominant Olomouce, kterou léta využívala vědecká knihovna jako sklad knih, byla desítky let nepřístupná veřejnosti. To se ale brzy změní. Dělníci dokončují rekonstrukci, kterou začali na podzim 2020. Krásy kostela si může od 17. května prohlédnout kdokoli, třeba během různých společenských akcí.

Foto: Olomoucký kraj

„Koncerty, přednášky, semináře, autorská čtení nebo třeba popíjení kávy při pohledu na otevřenou knihovnu. To vše budeme mít možnost už v polovině května v kostele zažívat. Kultura je pro lidi velmi důležitá. Díky ní zažíváme krásné chvíle a získáváme pocit sounáležitosti. Je důležité kulturu vytvářet, starat se o ni a rozvíjet ji. Přesně to se díky opravě a zpřístupnění Červeného kostela bude dít, a za to jsem velmi rád,“ uvedl Josef Suchánek, hejtman Olomouckého kraje.

Olomoucký kraj, který je majitelem kostela, zaplatil za rekonstrukci bezmála sto sedmdesát miliónů korun. Velkou část nákladů nakonec pokryla dotace Ministerstva kultury z Národního plánu obnovy, ve výši necelých sto třicet tři miliónů korun.

„Jsem rád, že jsme od ministerstva dotaci obdrželi. Vědecká knihovna získá reprezentativní prostory, které využije i Olomoucký kraj. Těšíme se, že do kostela přesuneme celou řadu našich akcí, jako například předávání různých ocenění. V našem regionu díky tomu vznikne další významný kulturní stánek,“ dodal Jan Žůrek, radní Olomouckého kraje pro oblast kultury.

Provoz začne velkým festivalem

V minulém roce odvedli stavbaři na rekonstrukci kostela velký kus práce. Vybudovali horní foyer a rekonstruovali navazující části budovy Vědecké knihovny v Olomouci. Dále opravili střechy věže, sakristie a další části interiéru. Objekt zvenku kompletně očistili, opravili fasádu a nainstalovali umělecko-kovářské prvky, například nový kříž s trnovou korunou a devítikilovým křišťálem od olomouckého sochaře Jana Dostála. Nyní řemeslníci dokončují venkovní úpravy, interiéry moderní přístavby a obnovují truhlářské výrobky.

Vědecká knihovna v Olomouci, která kostel provozuje, chystá několikadenní festival, kterým slavnostně zahájí provoz objektu. V kostele bude například předčítat spisovatelka Alena Mornštajnová a také zde bude vystavovat své fotografie Jindřich Štreit. Vystoupí také herci Moravského divadla Olomouc a muzikanti Moravské filharmonie Olomouc.




INZERCE

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Rockový ples Olomouc
INZERCE
Chata Kouty