Umělá inteligence a chytrá domácnost: novinky z Olomouce mají obrovský potenciál

Soutěž Podnikavá hlava, která pomáhá talentům při realizaci jejich nápadů, zná vítěze – stal se jím projekt 2short.ai. Jednoduchý nástroj pro tvůrce obsahu umožňuje přetvořit videa a podcasty do atraktivních krátkých klipů, a zrychlit tak získávání odběratelů. Druhé místo obsadila dvojice středoškoláků s aplikací FreshenUp, která pomůže klientům i poskytovatelům kosmetických služeb zlepšit proces objednávání. Třetí je projekt Smart Home Box, nabízející díky spojení znalostí z architektury, IT a designu inovativní zařízení pro chytrou domácnost.

Foto: Vojtěch Duda

Letošní ročník Podnikavé hlavy znovu potvrdil, že Olomoucký kraj je bohatý na inspirativní a perspektivní nápady, které čekají na realizaci a podporu. Finále soutěže zahájil rektor Univerzity Palackého v Olomouci (UP) Martin Procházka, přičemž řediteli Vědeckotechnického parku UP (VTP UP) vyjádřil uznání za jeho aktivní přístup k podpoře začínajících podnikatelů. Následovaly prezentace jednotlivých soutěžních příspěvků, které se konaly v přítomnosti odborné poroty složené ze zástupců VTP UP a partnerů soutěže, a to za zavřenými dveřmi kvůli ochraně případného obchodního tajemství.

Vyhlášení vítězů a předání cen proběhlo za účasti Jana Šafaříka, náměstka hejtmana Olomouckého kraje, a Tomáše Dostála, ředitele Inovačního centra Olomouckého kraje. Vítězný projekt získal nejen finanční odměnu 50 tisíc korun, ale také příležitost k navázání nových kontaktů, sdílení zkušeností a konzultacím s mentory. Vítěz soutěže má také možnost využít padesátiprocentní slevu na roční pronájem kanceláře ve Vědeckotechnickém parku UP.

Partneři a porotci soutěže poděkovali všem soutěžícím za jejich odvahu vystoupit se svými podnikatelskými nápady a nabídli jim svou podporu ve formě konzultací a kontaktů, které jim pomohou rozvíjet potenciál regionu.

V kategorii „Podnikatel z UP“ byl navíc oceněn Samuel Jašík, student informačních technologií na Univerzitě Palackého, za svůj vítězný projekt 2short.ai. Další z přihlášených studentských projektů, platforma Asistent nablízku, chce pomocí aplikace zharmonizovat aktivity osobních asistentů s potřebami pečujících o blízkou osobu. Jeho autorka, studentka Tereza Nováková, bude usilovat o umístění v programu Social Impact Award, který podporuje mladé sociální inovátory.

„Jsem nadšen, kolik zajímavých projektů se nám tento rok na finále sešlo. Ještě větší radost mám z toho, že polovina finalistů jsou studenti UP a že někteří se přihlásili i díky našemu předmětu ‚Úvod do podnikání aneb jak založit startup‘, který jsme na UP vyučovali v letním semestru. Čas a úsilí, které soutěžící svým projektům věnovali, se jistě propíše do jejich budoucí kariéry. Chci poděkovat všem porotcům, kteří vážili cestu na včerejší finále – někteří i z Prahy, aby svým hodnocením, dotazy a připomínkami posunuli projekty dále,“ řekl Petr Kubečka, ředitel Vědeckotechnického parku UP a současně jeden ze členů poroty. Dále připomněl, že pro podobně aktivní mladé studenty a podnikatele připravuje VTP UP do konce roku ve spolupráci s partnery další zajímavé akce, např. říjnový Validation Camp se Start It @UNI programem od ČSOB nebo 24. listopadu 11. ročník UP Business Campu.

Soutěž Podnikavá hlava získala pro letošní rok záštitu rektora UP a náměstka hejtmana Olomouckého kraje. Generálním partnerem soutěže byla firma Reticulum, hlavním partnerem bylo tradičně Inovační centrum Olomouckého kraje, které se podílí na finančních odměnách vítězům a poskytuje expertní startupové konzultace. Mezi další partnery soutěže patří CzechInvest, T.S. BOHEMIA, Galerie Šantovka, Start It @ČSOB, Nation1, ESMEDIA Interactive a mnoho dalších.

Soutěž Podnikavá hlava je určena budoucím, začínajícím i zkušeným podnikatelům a za její existenci se dosud přihlásilo více než 380 projektů. Do letošního čtrnáctého ročníku soutěže se přihlásilo 23 soutěžících, z nichž 10 s nejlepšími podnikatelskými záměry postoupilo do finále.

Podrobné informace o soutěži najdete na webové stránce www.podnikavahlava.cz.



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty