Noc kostelů otevírá katedrálu, palác biskupa Zdíka a desítky kostelů i jednu zcela neznámou kapli

Noc kostelů je tady! Patnáctý ročník celorepublikové akce se uskuteční už v pátek 2. června. V letošním ročníku je přihlášeno 1729 kostelů a modliteben, v Olomouci je to přes třicet různých objektů. Mottem tohoto ročníku je: „Po světle dne totiž nastupuje NOC, kdežto žádné zlo nepřemůže moudrost.“

Otevřen bude i kostel svaté Kateřiny | Foto: Rej.cz

Většina objektů se k akci připojuje v 18 hodin, někde je otevřeno do jednadvaceti, jinde do dvaadvaceti i třiadvaceti hodin. Přesný program včetně času a popisu akcí najdete na tomto odkazu.

V Olomouci budou otevřeny například dvě málo známá kaple v Arcibiskupském paláci, kaple milosrdných sester svatého Kříže (na snímku vlevo) a biskupská kaple Narození Páně, v některých kostelech, například u Pany Marie Sněžné, se můžete podívat k varhanům a vyslechnout si i komentáře odborníků.

Připraveny jsou také koncerty, například v katedrále svatého Václava zazní nejprve dvakrát dialog flétny, trubky a varhan a poté už za úplné noční tmy se budou odehrávat varhanní improvizace, jinde se můžete těšit na sborový zpěv. Koncerty jsou připraveny v Husově sboru nebo v modliteně Bratrské jednoty baptistů. 

Podívat se můžete do krásné neobarokní kaple svatého Jana Sarkandera, v jejímž podzemí je bývalá městská mučína, otevřen bude i méně známý gotický kostel svaté Kateřiny a mnohé další významné památky. Navštívit můžet také nedávno zpřístupněný Červený kostel, zajímavostí je bývalá jezuitská kaple Sodality Panny Marie, královny Andělů, v budově někdejší jezuitské koleje, dnes správního archivu Armády ČR na náměstí Republiky. Zde bude představen nový model oltářního mementa a velký dřevěný model i počítačová vizualizace bývalého zbořeného Jezuitského kostela sv. Františka a Marie. Podívat se můžete až do dvaadvaceti hodin do románského paláce biskupa Zdíka.  

Stačí si prohlédnout program a vybrat si, nabídek je více než dost, vstup je všude volný.     

Biskupská kaple Narození Páně v Arcibiskupském paláci | Foto: nockostelu.cz 



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty