Bulharský řidič pašoval v dodávce patnáct mužů ze Sýrie. Vezl je ze Slovenska zřejmě do Německa

Ve zkráceném přípravném řízení sdělili olomoučtí kriminalisté 60letému cizinci podezření ze spáchání přečinu organizování a umožnění nedovoleného překročení státní hranice, za který trestní zákoník ukládá trest odnětí svobody na šest měsíců až pět let, propadnutí majetku nebo peněžitý trest. Krátce nato předali spisový materiál státnímu zástupci, který u soudu podal návrh na potrestání.

Hraniční přechod | Ilustrační foto: Pixabay.com

Ve středu 31. května okolo třetí hodiny ranní kontrolovala hlídka celní správy na dálnici D 35 nedaleko obce Skrbeň dodávkové vozidlo Fiat, za jehož volantem seděl právě šedesátiletý muž bulharské státní příslušnosti. "Při prohlídce automobilu nalezli v nákladním prostoru patnáct mužů bez platných dokladů. Na místo přivolaní policisté shledali, že se jedná o cizince, mířící pravděpodobně do Německa. Řidiče vozidla zadrželi a zbylou osádku automobilu zajistili a předali do rukou kolegů z cizinecké policie," uvedla tisková mluvčí Policie ČR Petra Vaňharová.

V průběhu prověřování kriminalisté zjistili, že zadržený Bulhar měl ve středečních nočních hodinách na území Slovenska naložit do auta cizince bez platných cestovních pasů a bez oprávnění ke vstupu a pobytu na území České republiky s vědomím, že se jedná o nelegální běžence. S příslibem finančního zisku je měl přepravit na konkrétní přestupní místo v České republice, odkud měli namířeno patrně do své cílové destinace.

 K přepravovaným ,,černým“ pasažérům policisté cizinecké policie zjistili, že se jednalo o mladé muže ze Sýrie, mezi nimiž se nacházel i jeden nezletilý a mladistvý chlapec. Syřané disponovali potvrzením o setrvání na území Slovenska, a z toho důvodu dali policisté v rámci mezinárodní readmisní smlouvy návrh na převzetí adresovaný našim východním sousedům. Ti návrh obratem akceptovali a Syřané tak skončili ještě v den svého zajištění opět na Slovensku.

V pátek 2. června stanul Bulhar před olomouckým soudem, od kterého odešel s peněžitým trestem ve výši několika desítek tisíc korun.



INZERCE

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Chata Kouty