O multifkční hale nerozhodli. V koalici i opozici převládla nerozhodnost, problém byl odložen

Nejpozději do konce října padne verdikt o preferované variantě podoby hokejové haly v Olomouci. Na pondělním jednání rozhodnutí nepadlo, nakonec bylo odloženo právě na říjnovou schůzi zastupitelstva. Jednotná totiž nebyla koalice ani opozice, která navíc zdůraznila, že měla velmi málo času na seznámení s analýzou různých variant postupu. Analýza přitom v závěru jednoduše konstatuje, že pro město nejvýhodnější a nejlacinější je postupovat společně s investorem, který chce postavit úplně novou halu ve Velkomoravské ulici za své prostředky.

Vizualizace haly v lokalitě Nová Velkomoravská | Zdroj: rsre

Městští zastupitelé se do října chtějí lépe seznámit jak se srovnávací analýzou, kterou si nechalo město na posouzení variant zpracovat, tak i s nabídkou soukromého investora na výstavbu multifunkční haly Nová Velkomoravská. Kromě toho dali zastupitelé zelenou přípravě stavby malé haly vedle plecharény, kde má vzniknout druhá ledová plocha.

Projednávání srovnávací analýzy a rozhodnutí o další budoucnosti zimního stadionu tak zastupitelé prozatím odložili a o předložené variantě, spolupracovat na výstavbě multifunkční haly se soukromým investorem v lokalitě ulice Velkomoravská zatím nehlasovali. 

S odložením souhlasil i soukromý investor

„Stojíme před tím, zda jediná ledová plocha v Olomouci vůbec zůstane, protože technický stav v současném areálu zimního stadionu je na hranici životnosti. Zatím se nám daří udržet objekt v provozuschopném stavu, ale donekonečna tento stav prodlužovat nejde,“ uvedl v úvodu debaty primátor Miroslav Žbánek. V diskusi na zastupitelstvu i sám investor projektu multifunkční haly Nová Velkomoravská uvedl, že jeho nabídka bude platit i v říjnu. Slíbil, že bude připraven zodpovědět veškeré dotazy a poskytnout informace pro to, aby se zastupitelé se vším důkladně seznámili. 

Zastupitelé už loni radě města zadali úkol zpracovat a posoudit varianty řešení. „Kompletní přestavbu areálu v Hynaisově ulici, kdy investorem by bylo město, příspěvek soukromému investorovi na výstavbu multifunkční arény v připravované čtvrti Nová Velkomoravská, nebo model výstavby nové haly na zelené louce, pro kterou město ovšem nyní nemá zajištěný pozemek,“ připomněl náměstek primátora Tomáš Pejpek. Na základě analýzy vypracované společností BeePartner radní koncem května zvedli ruce pro spoluúčast na projektu multifunkční haly Nová Velkomoravská, kterou analýza doporučila jako nejvýhodnější. Developer by podle návrhu halu za zhruba 1,8 miliardy korun postavil, město by mu pak přispívalo na provoz téměř 37 milionů ročně po dobu 30 let se zohledněním inflace. Srovnávací analýza potvrdila, že tato varianta je pro město finančně nejvýhodnější. Oproti variantě postupných oprav i variantě vlastní nové stavby je o mnoho milionů ročně levnější.


Jeden z výstupů včera prezentované analýzy | Zdroj: BeePartner

Jedinečná nabídka pro Olomouc

Z řad opozičních zastupitelů několikrát zaznělo, že podobná nabídka se už v Olomouci vůbec nemusí opakovat. Jak sám investor Richard Morávek zdůraznil, motivuje ho především vztah k městu, protože pro něho jako developera by bylo výrazně jednodušší na pozemích postavit například byty a rychle je prodat.

"Víme, jak složitá je otázka ziomního stadionu v Olomouci, jak dlouho, asi dvacet let, se to řeší. Když jsme získali velké rozvojové území ve Velkomoravské, říkali jsme si, že je to vhodná lokalita k rozvoji takového záměru. Každý rozumný člověk ví, že takový projekt nemůže být ziskový, že musíme přemýšlet nad doplněním dalšími a dalšími objekty tak, abychom z něho udělali společný projekt, který budeme kofinancovat. Kdybychom k tomu přistupovali ryze ekonomicky a  podnikatelsky, postavíme tam rezidenční a jiné podnikatelské objekty, bude okamžitě v zisku a nebudeme mít starosti," řekl v pondělí před zastupiteli investor Richard Morávek. 

Malá hala vedle plecharény

Kromě debaty o budoucí velké hokejové hale dali zastupitelé zelenou přípravě stavby malé haly vedle stávajícího zimního stadionu. Právě tam má vzniknout druhá ledová plocha, kterou Olomouc dlouhodobě postrádá.

„Nová malá hala s ledovou plochou bude stát namístě současného objektu bývalé malé haly, který je dnes nefunkční a určený k demolici. Bude ji moci využívat nejen hokejová mládež, ale také veřejnost, školy i rekreační sportovci. S naším odborem investic se proto ihned pustíme do její přípravy,“ reagoval investiční náměstek primátora Miloslav Tichý.



INZERCE

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Chata Kouty