Studenti Albrecht z Valdštejna, Bohuslav Balbín a Johann Gregor Mendel zvou na Olomouc univerzitní

Olomouc univerzitní je název speciálního prohlídkového okruhu s nejlepším průvodcem Tomášem Krylem k příležitosti 450. výročí založení olomoucké univerzity. V příbězích uvidíte hlavní dění i celebrity ze čtyř a půl století první moravské univerzity.

Foto: nejlepsipruvodce.cz

Čtyři a půl století nejstarší univerzity na Moravě přivedlo do Olomouce coby studenty velké osobnosti, ať už to byl vojevůdce Albrecht z Valdštejna, historik Bohuslav Balbín, zakladatel genetiky Johann Gregor Mendel či vynálezce hromosvodu Prokop Diviš. Za ta staletí měla univerzita různou podobu a různá jména, například Akademie Tovaryšstva Ježíšova, C.K. Univerzita, C.K. Lyceum, C.K. Františkova univerzita a Univerzita Palackého v Olomouci. Pět názvů stále znamená jedna a tutéž vysokou školu, nejstarší na Moravě. Průvodce Tomáš Kryl v duchu svého mota PŘÍBĚHY V SOUVISLOSTECH vysvětlí historii od zakladatele papeže Řehoře XIII. po současnost, od imatrikulací k promocím s významnými Magnificencemi rektory, Spectabiles a Honorabiles, rovněž i s již zmíněnými slavnými studenty.

Vivat academia, Vivat professores; Gaudeamus igitur!

Sraz je v neděli 18. června ve 13:30 na třídě Spojenců 11 před budovou obchodní akademie. Vstupné je 120 Kč, pro děti ve věku 6 až 14 let pak 70 Kč. Prohlídka se uskuteční za každého počasí, nutná je ale rezervace na tomas.kryl@email.cz. Přihláška je automaticky považována za přijatou a platnou, nebude potvrzována.

Délka programu je cca 2,5 hodiny s ukončením na Václavském náměstí. Okruh určený široké veřejnosti zařadila Asociace průvodců České republiky do systému vzdělávacích akcí programu certifikace průvodců.




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty