Masožravky, medúzy, motýli. Sedmdesáté narozeniny přírodovědy můžou slavit i malí vědci

Letošní Přírodovědný jarmark odhalí žákům základních škol a středoškolákům taje přírodních věd a zároveň svým heslem „Příroda slaví!“ připomene 70. výročí založení Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého v Olomouci (UP). V pátek 16. června budou pro žáky a studenty od 9:00 do 14:00 v budově Přírodovědecké fakulty UP připraveny zábavné interaktivní experimenty, soutěže a také prezentace zajímavých vědeckých témat.

Foto: Archiv PřF UP

„Díky našemu Přírodovědnému jarmarku si návštěvníci všech věkových skupin budou moci vyzkoušet různé přírodovědné disciplíny a objevit jejich nekonečný potenciál. Děti, které k nám zavítají, dostanou jedinečnou příležitost stát se malými vědci a provádět jednoduché experimenty,“ uvedl proděkan přírodovědecké fakulty pro vnější vztahy Ota Blahoušek.

Přírodovědný jarmark je zábavná edukativní akce, která pomáhá u dětí formovat větší porozumění a úctu k přírodě, podporuje jejich ekologické myšlení a může v nich zažehnout vášeň pro vědu. „Otevíráme tak cestu k nalezení nových vědeckých talentů,“ podotkl Ota Blahoušek.

Na Přírodě se nudit nebudete

Přírodovědným jarmarkem v pátek 16. dubna ožije všech šest podlaží Přírodovědecké fakulty UP. Pro děti budou připraveny zajímavé experimenty. Na vlastní oči se budou moci přesvědčit, jakým způsobem lze vyvolat pověstného ducha z láhve, zda mohou barvy cestovat nebo s pomocí vědců přijít na to, co je to tvrdohlavý roztok.

Foto: Archiv PřF UP

Návštěvníci se také mohou těšit na mikroskopické pozorování makro- i mikrosvěta rostlin. Prozkoumají okem neviditelné organismy spojené s experimentální biologií, jako jsou například želvušky, háďatka či mechy.

„Seznámíme je také s masožravými rostlinami, zeleným fluorescenčním proteinem získaným z medúzy, vonnými látkami využívanými v kosmetickém průmyslu, způsobem psaní tajných vzkazů či tvorbou motýlů pomocí chromatografie,“ přibližuje Ota Blahoušek bohatý program Přírodovědného jarmarku.

Narozeniny se spoustou aktivit

Kulaté narozeniny Přírodovědecké fakulty UP budou moci účastníci Přírodovědného jarmarku oslavit také poznáváním různých koutů světa, geografickými aktivitami, virtuální realitou, ukázkami 3D tisku či tvorby map. Dále si žáci i studenti budou moci vyzkoušet testy barvocitu, vytvořit jednoduchý program na počítači či si projít laserové bludiště. Nachystány budou i speciální difraktační brýle, aktivity spojené s projektem Dotkni se vesmíru, jazyková laboratoř a nebude chybět ani luštění matematických šifer.

Kompletní program Přírodovědného jarmarku najdete na webových stránkách.




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty