Jihoamerického mravenečníka přijela pokřtít velvyslankyně Brazílie. Dostal brazilské jméno Fubá

Velvyslankyně Brazilské federativní republiky Sonia Regina Guimaraes Gomes při své včerejší návštěvě Olomouce zavítala i do Zoo Olomouc. Projevila zájem o zvířata, která z její vlasti pochází. Navštívila tak klenot Brazílie, jeden z jejich národních symbolů-lvíčky zlaté a vypravila se i za mládětem čtyřprstého mravenečníka stromového, kterému přivezla i jméno. Vybíralo se z několika navrhovaných, přímo z oblasti jeho výskytu. Nakonec vyhrálo „Fubá“.

Foto: Zoo Olomouc

Fubá se v Brazílii jmenuje kukuřičná mouka, jejíž barva připomíná barvu srsti mravenečníka. Ředitel zoo Radomír Habáň s paní velvyslankyní hovořil na téma osvěty, ochrany tropických deštných pralesů a případné edukace místních obyvatel.

Areálem zoologické zahrady se její excelence Sonia Regina Guimaraes Gomes projela vláčkem, který ji provezl doslova celým světem. Cesta se totiž ubírala areálem safari včetně dvou nově zpřístupněných etap Austrálie a Arktidy.

Zoo Olomouc patří na území České a Slovenské republiky k jedněm z mála chovatelům, kterým se současně daří mravenečníka stromového čtyřprstého i úspěšně rozmnožovat. S jeho chovem započala v roce 2003 díky Dartovi a jeho samici jménem Tama. Tehdy to byl jediný chovný pár, který žil v českých a slovenských zahradách. K dnešnímu dni se v Zoo Olomouc narodilo celkem už osmnáct mláďat těchto mravenečníků. Mládě s novým jménem Fubá se narodilo letos 10. dubna.


BRAZÍLIE A OLOMOUC SPOLUPRACUJÍ

Daleká Brazílie na opačné straně zeměkoule není pro olomouckou zoo neznámou adresou. Například zoolog ze Zoo Olomouc Jan Pluháček spolupracuje mimo jiné i se zoo u největšího brazilského velkoměsta Sao Paulo. "Již čtyři roky spolupracuji s brazilskými zoo, zejména s nově otevíranou zoo v Cotii u Sao Paula. V rámci této spolupráce tam Zoo Olomouc dodala pakoně a já s nimi nyní konzultuji zavedení záchovných programů pro brazilskou asociací zoo po vzoru EEP," říká zoolog Jan Pluháček a dodává, že taková spolupráce není v REvropě příliš běžná.

Brazilská federativní republika je tvořena 26 státy, rozlohou 5. největší na světě, současně největší a nejlidnatější stát Jižní Ameriky, který zaujímá 47 % povrchu jihoamerického kontinentu. Hlavním městem je Brasília, největším Sao Paulo, celkový počet obyvatel pak činí 214 milionu. Brazílie je největším producentem kávy na světě, pyšní se 8. největší ekonomikou světa, v rámci nerostného bohatství obsazuje 6. nejvyšší příčku. Pozoruhodný hospodářský boom nastal zejména za vlády prezidenta českého původu 1945-1964 Juscelina Kubitscheka. Amazonský deštný prales je největším tropickým pralesem na světě a pokrývá 60 % brazilského území, žije zde nejvíce izolovaných národů na světě (180 indiánských jazyků). Nejdelší řekou země a světa je Amazonka s délkou 7062 kilometrů.




INZERCE

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Chata Kouty