Kojot, nejúspěšnější predátor Ameriky, se vrací do Zoo Olomouc. Sdílí společný výběh s medvědy

Zoo Olomouc se vrací k chovu kojotů prérijovitých a to hned ve velmi atraktivní kombinaci. Smečku kojotů mohou návštěvníci sledovat ve společném velkém výběhu s hnědými medvědy baribaly. Zoo na Svatém Kopečku je jedinou zahradou v ČR, která nejúspěšnější predátory severní Ameriky chová.

Foto: Zoo Olomouc

Kojot prériový (Canis latrans), druh psovité šelmy, symbol severoamerického kontinentu, byl jako samostatný druh popsán v roce 1832. Nejstarší doložené zmínky se však objevují už u starých Aztéků, historicky býval nazýván vlkem americkým, stepním nebo lesním. „Zoo Olomouc tato mytická zvířata již jednou ve své historii krátce chovala. Právě nyní se k chovu vrací. Kojoty lze nově vidět ve výběhu medvědů baribalů, s nimiž soužití funguje bez komplikací,“ uvádí zooložka Jitka Vokurková.

Posvátná úcta indiánů versus vyvražďování ze strany bělochů

S kojoty se pojí velmi silná mytologie. V předkolumbovské aztécké říši, odkud pramení i původ jeho pojmenování (cóyotl znamená „štěkající pes“), byl uctíván jako válečník, nositel klidu, inteligence, přizpůsobivosti a důstojnosti, symbol mistra přežití. Mnohé indiánské kmeny věří, že doprovázel stvořitele světa a učil první lidi žít. Zatímco původní obyvatelé Ameriky chovali zvířata v úctě a v posvátném respektu, bílí kolonizátoři je vyvražďovali a častovali hanlivými výrazy (prašivý vlk, zbabělý kojot…). Američtí farmáři je považují za úhlavní nepřátele stád dobytka. Ročně je tak v USA zastřeleno na 90 tisíc kojotů, přitom na ovce a telata útočí jen tehdy, není-li v oblasti dostatek potravy.

S postavou kojota se můžeme setkat i v literatuře. Např. Jaime de Angulo slavil úspěch se sbírkou indiánských příběhů Indian Tales (Jak se Lišáček stal Lišákem). Jáchym Topol pak sbírkou pod názvem Trnová dívka.

Nejúspěšnější predátoři

Kojoti žijí na prériích, v polopouštích i pouštích, obývají lesnaté i horské krajiny. Jejich původní oblast výskytu se v průběhu posledních staletí znatelně rozšířila, a to hned z několika důvodů. V určitých oblastech Ameriky došlo ke snížení stavů vlků, pum a jaguárů. Kojoti následně začali obsazovat uvolněná lovecká teritoria. Ztrátou predátorů a konkurentů získali dostatečné množství potravy. Jelikož se netknou otráveného sousta, přečkali i „strychninovou válku“ (dobu masového vyvražďování vlků) pomocí hovězího masa napuštěného strychninem. Dnes tak můžeme kojoty pozorovat od Panamy ve Střední Americe až po Aljašku a od pobřeží Tichého oceánu až k Atlantickému.

Řadí se k velkým predátorům Severní Ameriky. Jsou sice nejslabší, ale zároveň nejúspěšnější. Nejčastěji loví hlodavce, zajíce, králíky, vodní živočichy, mláďata kopytníků a ptáků hnízdících na zemi. V jeho rozmanité potravě nechybí v nouzi ani lesní plody, bobule, ovoce, případně tráva. Coby zdravotní policie nepohrdnou mršinou.

Foto: Zoo Olomouc



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty