Mistři devatenácti vzácných řemesel, nádherné kočáry a ušlechtilí koně - to bude Josefkol 2023

Kováři, lampaři, tkalci, čalouníci… mistři starých, téměř zapomenutých řemesel, unikátní stará technika, a hlavně nádherní koně mají v sobotu a neděli sraz v Čechách pod Kosířem. Koná se zde další ročník ojedinělé akce Josefkol, jejíž tradici před lety stvořil zakladatel Muzea kočárů Václav Obr.

Josefkol - to je souhra řemeslníků, nádherných koní i mistrů opratí | Foto: Muzeum kočárů Čechy pod Kosířem

„Zveme vás na velkou podívanou do arény, kde se nebojuje, ale kde lidská touha, vůle a víra zdolává všechny překážky lidského úsilí. Spatříte tu nejtěžší práci statných kovářů, kdy jejich silné ruce ohýbají železo,“ láká Václav Obr nové návštěvníky. „Zpracování listových plátů – eliptických pružin, jednoho z velkých vynálezů na světě, hamrování těžkým kladivem, což dodnes železárny a pérovny vyrábí strojně pro auta, nákladní auta i vlaky. Uvidíte ty nejkrásnější tvary dřeva – elegantní karoserie kočárů, kterým se žádné auto nevyrovná. Pocítíte jaká lehkost a měkkost je v krásných látkách s čalouněním, kterými se kočáry potahují. Je málo tkalců a čalouníků, kteří v dnešní době umí toto řemeslo.“

Vedle kovářů a dalších zmíněných profesí tu můžete potkat i jediného odborníka svého druhu v tuzemsku – posledního českého lampaře. Tento specialista  se stará o to, aby lampy na kočárech svítily „jako hvězdy na nebi“. Tento specifický zářící šperk kočárů okouzlí přítomné ve večerním programu nazvaném Koně vody a nebe.

Festival Josefkol spojuje mistry celkem devatenácti řemesel, ale také umělce, zpěváky, herce, sportovce, kaskadéry a mistry opratí. „Představíme vám osobnosti dávné historie v krásných kostýmech a uniformách doprovázených scénickou hudbou v kouzelném prostředí zámeckého parku. Prožijeme společné chvíle, které se stanou vzpomínkou na celý život. Josefkol je událost připravovaná po celý rok, naše snažení předat dalším generacím kus historie našich předků je také o společném setkání, které je v dnešní moderní době tak důležité,“ dodává Václav Obr.

Josefkol 2023 se koná v zámeckém areálu i v Muzeu kočárů v sobotu a neděli 22. a 23. července vždy od dvanácti hodin, slavnostní zahájení je na proghramu v sobotu ve 13 hodin. Více informací o akci najdete zde.

Foto: Muzeum kočárů Čechy pod Kosířem

Foto: Muzeum kočárů Čechy pod Kosířem

Foto: Muzeum kočárů Čechy pod Kosířem




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty