Chlapce na táboře zasáhl blesk, díky okamžité kvalitní pomoci ale hroznou událost přežil

I přestože jej zasáhl blesk, přežil. Díky okamžité laické resuscitaci, rychlému nasazení automatizovaného externího defibrilátoru a profesionální péči lékařů se podařilo třináctiletému chlapci zachránit život. Důležitou úlohu v záchraně sehrála jednotka dobrovolných hasičů z Velkého Újezdu, kde jako velitel slouží příslušník HZS Olomouckého kraje prap. Jan Polcer.

Ilustrační foto: Ronomore from Pixabay.com

Oznámení o události hasiči přijali 24. července 19.32 na operačním středisku HZS Olomouckého kraje s tím, že na Táboře u pěti smrků u Velkého Újezdu zasáhnul třináctiletého chlapce při bouřce blesk. Na místo byla vyslána profesionální jednotka ze stanice Lipník nad Bečvou a místní jednotka dobrovolných hasičů z Velkého Újezdu. Ta byla u hocha jako první.

„Přišel jsem domů z práce a hned nás vyhoukali. Rychle jsem běžel na zbrojnici. V tu chvíli jsme z hlášení věděli, že jde o čas, takže jsem už během cesty zjišťoval podrobnosti, abychom mohli na místě co nejrychleji pomoc. Když jsme dorazili, chlapec ležel u velkého stanu a probíhala laická resuscitace. My jsme ji ihned převzali, nasadili jsme AED. Poté jsme se řídili pokyny z přístroje, střídali jsme se při resuscitaci až do příjezdu profesionální jednotky a záchranářů ZZS, které jsme v hůře přístupném terénu navigovali, aby místo nalezli co nejrychleji,“ popsal zásah Jan Polcer, který u sboru slouží na operačním středisku.

Lékař se záchranáři pak boj o chlapcův život převzali. Následně byl hoch transportován vrtulníkem letecké záchranné služby do Fakultní nemocnice Ostrava, kde péči zajistil tým odborníků, který v souboji s nepříznivými okolnostmi pokračoval. O víkendu byl hoch po desetidenní hospitalizaci bez následků propuštěn domů.

Zachránila ho včasná pomoc

Dle zasahujícího lékaře měla na výsledek obrovský vliv včasná laická resuscitace. Po zásahu vysokoenergetickým elektrickým proudem nejčastěji dochází k zástavě oběhu, a dojde k popáleninovému traumatu a zástavě dechu. „Včasné zahájení dýchání z úst do úst a velmi rychlé a přesné použití externího defibrilátoru určitě mělo vliv na to, že chlapec vyvázl bez trvalých následků. Za to si všichni zasahující laici zaslouží určitě poděkování,“ dodal doktor MUDr. Martin Kutěj, který v ten den na místě zasahoval.

Pochvala tak míří nejen personálu tábora, ale také jednotce sboru dobrovolných hasičů Velký Újezd. „Nedávno nás kontaktoval tatínek chlapce s poděkováním, takže jsem věděl, že zásah měl šťastný konec. Velmi nás to potěšilo. Jsem rád, že jsme spolu s kolegy mohli být součástí záchranného řetězce a pomoci,“ doplnil Jan Polcer. Při události byli lehce zraněni další dva lidé, ty odvezla záchranná služba na vyšetření do nemocnice.

Přístroj AED může použít každý

Zachránit život pomocí AED můžete i vy. Přístroje jsou umístěny na veřejně dostupných místech, jako jsou obchodní centra, letiště, nádraží, díky čemuž je můžete použít ještě před příjezdem posádek zdravotnické záchranné služby a značně tím zvýšit šanci postiženého na přežití a rekonvalescenci. AED navádí laika jednoduchými hlasitými pokyny, takže se nemusíte bát jej použít, i když by to bylo poprvé.

Hasičský záchranný sbor Olomouckého kraje a vybrané jednotky sboru dobrovolných hasičů disponují celkově 96 kusy AED. Přístroje jsou umístěny na výjezdových vozidlech. Ročně jsou v akci při desítkách událostí. Bez defibrilátorů se neobejde odborná příprava jak profesionálních, tak dobrovolných hasičů.

Automatizovaný externí defibrilátor (AED) je přístroj určený k laické resuscitaci, postiženému srdci podá elektrický výboj. AED je schopno automaticky rozlišit mezi defibrilovatelnými a nedefibrilovatelnými rytmy. Obsluhovat jej může i laik, přístroj jej navádí hlasitými mluvenými pokyny.



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty