Konečně! Z Riegrovy ulice do konce prázdnin zmizí ostudná ubytovna pro sociálně slabší

Dobrou zprávu poslalo dnes Olomoučanům vedení radnice. Konec letošního srpna znamená ukončení provozu ubytovny v Riegrově ulici. Vlastník budovy bývalého hotelu, v jejíž podstatné části jiný subjekt provozuje i ubytovnu, oznámil ukončení provozu. Dům projde velkou rekonstrukcí a nově bude mít jiný účel. Radnice věří, že změna přinese výrazné zklidnění situace.

Ilustrační foto: Google Maps

Vlastník budovy na adrese Riegrova 14–16 se rozhodl k 31. srpnu 2023 ukončit s provozovatelem ubytovny smluvní vztah a ubytovna bude k témuž datu úplně uzavřena. „Záměrem, který majitel deklaroval na našich společných jednáních, je začít celý objekt zrekonstruovat. V budoucnu zde mají vzniknout komerční prostory a ubytování pro studenty,“ oznámila náměstkyně primátora pro sociální oblast Kateřina Dobrozemská.

Situaci ohledně ubytovny přímo v historickém jádru Olomouce zkoušela radnice řešit, byla ale samozřejmě vázána legislativou. Už za minulého primátora Antonína Staňka situace došla tak daleko, že v Riegrově ulici byl kvůli častým problémům s diskotékou a právě i s touto ubytovnou nařízen zvýšený dohled mětsské policie. Dokonce se uvažovalo o tom, že by zde byla vyhlášena sociálně vyloučená lokalita, k takovému kroku ale nakonec město nepřistoupilo. Vedení radnice bylo v kontaktu s provozovatelem ubytovny i vlastníkem objektu. S ubytovanými klienty po celou dobu provozu průběžně pracovali sociální pracovníci magistrátu i neziskových organizací, kteří ve městě poskytují sociální služby osobám ohroženým sociálním vyloučením. „Záměr rekonstruovat objekt na jiný účel deklaroval vlastník už loni, kdy došlo k výměně provozovatelů ubytovny. K rekonstrukci nakonec dojde až nyní a provoz ubytovny skončí, což samozřejmě velmi rádi kvitujeme, a to samozřejmě s předpokladem výrazného zlepšení situace v lokalitě. Kromě toho, že se další majitel příkladně postará o svou nemovitost v historickém centru, tak v tomto případě zároveň předejde i dalším potížím, které s sebou bohužel ubytovna v Riegrovce nesla a silně ji pociťovali poměrně dlouhou dobu sami Olomoučané,“ objasnil primátor Miroslav Žbánek.

Provoz privátní ubytovny se tak na základě dohody vlastníka objektu s jejím provozovatelem k poslednímu dni prázdnin uzavře. Ubytovaným uplynutím této doby nebo jiného ukončení smlouvy automaticky nevzniká nárok na zajištění náhradního bydlení ani dočasného přístřeší od provozovatele ubytovny, vlastníka objektu ani města. „Aby ovšem problémy s uzavřením ubytovny jakkoli neeskalovaly, věnuje se situaci naplno odbor sociálních věcí magistrátu. Díky maximálnímu úsilí a perfektnímu fungování našich sociálních pracovníků se už pro více než dvě třetiny ubytovaných podařilo najít náhradní bydlení. Sociální odbor magistrátu poskytuje samozřejmě také konzultace a poradenství v oblasti zajištění bydlení každému zájemci, který se na ně obrátí,“ zdůrazňuje náměstkyně primátora Kateřina Dobrozemská.

Foto: Google Maps

Kam se současnými obyvateli domu?

Veškeré negativní dopady uzavření ubytovny na její klienty tak město od samého počátku oznámení záměru vlastníka průběžně sleduje a snaží se je v rámci svých kompetencí eliminovat, a to i v součinnosti s vybranými poskytovateli sociálních služeb a koordinátorkou pro národnostní menšiny a romské záležitosti Krajského úřadu Olomouckého kraje. „K dnešnímu dni se nám podařilo pomoci se zajištěním bydlení už 35 ubytovaným, s dalšími zhruba 50 se náhradní ubytování podaří dořešit snad v nejbližších dnech. Zbývá cca 50 ubytovaných, mezi kterými jsou i rodiny s 8 a více dětmi, takže pro ně je hledání jiného bydlení velmi problematické. Setkali jsme se také s tím, že někteří ubytovaní nabídky náhradního bydlení i odmítli,“ objasňuje situaci vedoucí odboru sociálních věcí magistrátu Michal Majer.

Bydlení v privátních ubytovacích zařízeních, kam patřila i ubytovna v Riegrově ulici, spadá pod právní úpravu ubytování neboli přechodného nájmu podle občanského zákoníku. Jde o úplatné poskytování dočasného bydlení, zpravidla na dobu určitou, a nikdo nemá povinnost zajistit náhradní bydlení. „Je to v podstatě podobné jako u ubytování v hotelu,“ uzavírá vedoucí Michal Majer.

Kdysi zde býval Hotel U pošty, později známý jako Hotel Morava nebo Hotel Brioni



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty