Olomoucká judistka Zachová míří za olympijským snem. Mezi třiceti nejlepšími na světě skončila pátá!

Olomoučtí judisté slaví. Třiadvacetiletá závodnice Renata Zachová se prosadila na váženém turnaji Masters, kde porovnala síly s šestatřicítkou nejlepších světových judistek ve své kategorii. V těžké konkurenci bojů se umístila na krásném pátém místě, a je tak o velký krok blíže k účasti na Letních olympijských hrách 2024 v Paříži.

Olomoucká judistka Renata Zachová patří mezi světovou elitu

Turnaj Masters platí mezi judisty za významnou sportovní událost. Body nasbírané v této soutěži mají nejvyšší váhu ze všech světových pohárů, které slouží jako průběžná kvalifikace na Letní olympijské hry. Každá váhová kategorie hostí 36 nejúspěšnějších závodníků ze světového žebříčku. Renata Zachová startovala z 19. místa, a proto je její výkon skutečný úspěch jak pro její sportovní kariéru, tak pro celé české judo. Pokud se totiž Zachová do Paříže kvalifikuje, bude první českou judistkou na OH po dvaceti letech.

V den zápasů čekalo na naši závodnici celkem 5 soupeřek. Ve vyřazovacích kolech docílila Zachová dvou výher nad Brazilkou Ketleyn Quadrosovou a nad vicemistryní světa Kanaďankou Catherine Beaucheminové-Pinardovou. Stopku jí vystavila až kosovská judistka Laura Fazliuová ve čtvrtfinále, což posunulo Zachovou do opravných zápasů. Zde si připsala výhru nad Polkou Angelikou Szymanskou.

V zásadním souboji o ctěný bronz se Zachová postavila proti aktuální světové i olympijské šampionce Clarisse Agbegnenouové. Zachová statečně vzdorovala stříbrné medailistce z Ria celou první polovinu zápasu. Poté ji však Francouzska nešťastně dostala do držení, ze kterého se naše závodnice již nedokázala vymanit.

„Clarisse je můj velký idol a jsem velmi ráda, že jsem se s ní mohla prát. Mrzí mě ale, že jsem prohrála, protože jsem cítila dva momenty, kdy jsem ji mohla hodit. Pro tentokrát to tedy urvala ona,“ říká Zachová.




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty