Dramatická záchrana na horském hřebeni. Po úderu blesku zranilo turistu krokové napětí

Na turistické stezce pod vrcholem Šerák v Jeseníkách zasahovali záchranáři u muže zraněného zřejmě proudem z tzv. krokového napětí po úderu blesku při prudké bouřce. Muže a další dvě osoby předali po zásahu horští záchranáři do péče posádky vozu ZZS Olomouckého kraje, která je transportovala do nemocnice.

Bouřka s blesky znamená pro pohyb na horách velké nebezpečí | Zdroj: horskasluzba.cz

Výzvu obdržela Horská služba z dispečinku ZZS krátce před 17. hodinou. Muž byl zřejmě zasažen proudem vyvolaným tzv. krokovým napětím, které vzniklo po úderu blesku při cestě z Šeráku do Lázní Lipová. Proud mu přivodil krátké bezvědomí.

"Při našem příjezdu byl již muž při vědomí a komunikoval. Za vytrvalého silného deště jsme mu poskytli základní ošetření drobného úrazu, který utrpěl po pádu na zem. Vzhledem k tomu, že už byl schopen chůze, doprovodili jsme ho do vozu ZZS, který mezitím dorazil,” vysvětluje dispečer HS Jeseníky Ladislav Bedeč. Pocit elektřiny v těle popisovala i manželka zraněného muže. Společně s nimi byl do nemocnice transportován ještě další člen ze stejné turistické skupiny, který stál opodál a celou situaci viděl.

Výjezd horské služby přinesl známý fyzikální jev

“Muž neudělal žádnou chybu. Tento jev se při úderu blesku do země může objevit. Obecně se při bouřce doporučuje tzv. šouravá chůze, která riziko zasažení proudem vyvolaným krokovým napětím snižuje. Celá skupina postupovala správně, protože se snažila po začátku bouřky odejít z hřebenu a vyhnout se vyvýšeným místům,” doplňuje náčelník HS Jeseníky Vítězslav Kaller. V této souvislosti Horská služba doporučuje návštěvníkům hor, aby sledovali předpověď počasí, dobře výlety plánovali a nepodceňovali riziko výskytu bouřkových jevů.

Pokud vás zajímá, co je to krokové napětí a jak ho vyzkoušet, podívejte se na pokus a vysvětlení zde: * https://1url.cz/nuing

Zdroj: horskasluzba.cz





INZERCE

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Chata Kouty