Oprava mostu trvala déle, protože se prý ztratily původní projekty stavby

Po více než třech měsících se mohou lidé cestou ze sídliště Lazce do centra opět vydat Vlkovou ulicí. Lávka přes Mlýnský potok tady byla kvůli kompletní rekonstrukci zavřená. Téměř padesát let starý most už potřeboval generální opravu, jenže chyběla původní dokumentace. Most nakonec dostal novou izolaci a povrch, kompletní sanací prošla konstrukce i spodní stavba.

Foto: Olomouc.eu / Jana Doleželová

Stavební práce ze začátku poněkud zkomplikovala absence projektové dokumentace k původnímu mostu z roku 1975, proto museli dělníci nejdříve odkrýt vrchní vrstvy, aby zjistili, jak byla lávka vlastně postavena. „Ukázalo se, že stavba lávky nebyla tenkrát provedena zcela standardně a nešlo s jistotou určit polohu trámů s předpjatou výztuží, které se nesmí jakkoli poškodit. Místo výkonnější techniky tak musela stavební firma odstraňovat betonové části svršku pomalu, po malých částech, pomocí řezačky betonu a sbíjecího kladiva, což výrazně prodloužilo dobu těchto prací. Kvůli dodržení termínu proto bylo nutné začít pracovat i o víkendech,“ vysvětlil vedoucí odboru dopravy Marek Černý.

Stavba začala 9. května, v polovině srpna odbor dopravy a územního rozvoje převzal hotovou lávku. Nyní je už průchozí a lazečtí mohou opět využívat tuto důležitou spojnici do centra města. Kromě kompletní rekonstrukce lávky stavební firma také udělala nové opevnění koryta vodoteče a dodláždila chodník přiléhající k lávce. Rekonstrukce stála 3,5 milionu korun.

Foto: Olomouc.eu / Jana Doleželová

Stav před opravou | Foto: Olomouc.eu 



INZERCE

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Chata Kouty