Babičkou Olomouckého kraje je Jana Špičková. Porotu zaujala svou veselostí i vitalitou

Titul Babička roku Olomouckého kraje roku 2023 získala Jana Špičková ze Slatinic-Lípy. Na cestě k vítězství ji podporovalo bezmála osm set seniorů, kteří v úterý 5. září slavili v pavilonu A olomouckého Výstaviště Flora svůj svátek.

Foto: Olomoucký kraj

„Bylo krásné vidět, jak si tolik seniorů najednou užívá krásný společný čas a navzájem se podporují. Některé soutěžící měly s sebou celé rodinné týmy nebo je přijel podpořit dokonce celý autobus známých a podporovatelů. Nadšení přítomných seniorů a obrovská účast je pro mě odměnou,“ řekla za organizátory Milena Hesová, předsedkyně Krajské rady seniorů Olomouckého kraje a místopředsedkyně Rady seniorů ČR.

Vítězka Jana Špičková při volné disciplíně předvedla porotě cvičení spartakiády. Stříbrnou medaili vybojovala Emílie Huszárková z Libiny, která lidem ukázala své ručně vytvořené obrazy a polštáře vyšívané křížkovou metodou. Třetí příčku pak obsadila Helena Záchová ze Šumperka, která porotu zaujala recitováním vlastních básní i zpěvem.

Do poroty usedl hejtman Olomouckého kraje Josef Suchánek společně s náměstky Ivo Slavotínkem, Daliborem Horákem a Janem Šafaříkem. Letos se koná už osmý ročník soutěže, nápad na jeho pořádání vznikl před lety právě v Olomouckém kraji.

„Soutěž Babička roku je pravidelnou akcí babího léta, která se za dobu svého trvání stala mezi seniory oblíbenou a tradiční. Máme ji rádi i my, vždyť jsme letos do poroty usedli už potřetí. Těší mě, že jsme touto milou akcí inspirovali také další kraje z celé republiky a že se celostátní kolo, kam se sjedou všechny vítězky, koná v říjnu právě u nás,“ připomněl hejtman Olomouckého kraje Josef Suchánek.

Oceňovala se i nejvíc sympatická babička, tu vybralo svým potleskem publikum. Tento titul získala Pavla Stejskalová z Hněvotína. Ocenění Nejstarší babička patří stojednaleté Vlastě Brzokoupilové z Velké Bystřice a čtyřiadevadesátileté Aleně Koubkové z Litovle.

„Tato soutěž dokazuje, že i ve stáří se mohou lidé bavit, sportovat, soutěžit a být akční. Navíc inspiruje i další seniory k aktivnímu životu. Má to smysl,“ uvedl náměstek hejtmana pro oblast sociálních věcí Ivo Slavotínek.

Soutěže se může zúčastnit každá babička od šedesáti let, která má trvalý pobyt na území Olomouckého kraje. Soutěžící absolvují tříminutový rozhovor, během kterého představí sebe i svůj kraj. Následuje volná disciplína, v jejímž rámci mohou účastnice recitovat, zpívat, tančit, hrát na hudební nástroj nebo předvést vlastní tvorbu – malování, háčkování či pletení a další dovednosti. Nechybí ani módní přehlídka společenského oblečení podle vlastního výběru.

Jana Špičková díky svému vítězství postoupila do celorepublikového kola. To se bude konat 24. října na olomouckém Výstavišti Flora a zúčastní se ho také soutěžící ze Slovenska a Polska.




INZERCE

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Chata Kouty