Dřeváky, sýry, sledě a další holandské speciality nabídne Nizozemský den v Olomouci

Dřeváky, sýry i sledě nabídne v sobotu 16. září na Horním náměstí Nizozemský den. Účast potvrdil i nizozemský velvyslanec Daan Huisinga. Oslava bude připomínat třicáté výročí spolupráce s městem Veenendaal.

Foto: olomouc.eu/ Jana Doleželová

Centrální náměstí zaplní stánky nizozemských specialit nebo prezentace dovolené na lodi v proslulých kanálech či podrobnosti sdílené cyklistiky. Součástí zábavného programu budou koncerty i kvíz o atraktivní ceny.

Veenendaal je od roku 1993 jedním z nejaktivnějších partnerských měst Olomouce. Nachází se v centrální části provincie Utrecht nedaleko stejnojmenného hlavního města a má 68 tisíc obyvatel. Legendární je i nizozemská pomoc Olomouci v době povodní v roce 1997.

Spolupráci s Veenendaalem od počátku podporovala i někdejší šéfka zahraničního oddělení Soňa Horká (na snímku uprostřed). | Foto: olomouc.eu

Lavička přátelství

„Nizozemci z moderního Veenendaalu v Olomouci obdivovali a obdivují především historii, památky a bohatý kulturní život. My jsme se od svých nizozemských partnerů mnohému naučili v sociální i ekonomické oblasti nebo v přístupu k životnímu prostředí,“ ocenil délku i intenzitu vzájemné spolupráce primátor Miroslav Žbánek.

V průběhu let se nejednalo jen o oficiální návštěvy. Do spolupráce byla zahrnuta celá řada olomouckých organizací od hasičského a policejního sboru po zástupce církví, cestovních kanceláří, obchodních komor a sportovních klubů. Sepětí s Veenendaalem bude nyní ve městě připomínat i trojramenná lavička přátelství od výtvarníka Václava Lemona. „Vyzdvihla bych spolupráci se Sluňákovem, kde Veenendaal zanechal mnohé stopy a dokonce tam roste i veenendaalská alej, která funguje také jako protipovodňové opatření,“ doplnila vedoucí zahraničního oddělení magistrátu Zdeňka Podlipská. Právě ve Sluňákově budou 12. září instalovány nové plastiky dvou ovcí z Veenedaalu.

Stromy, kola, hudba

Do programu oslav zapadá i návštěva pětadvacetičlenné delegace z partnerského města v Olomouci a společné sázení památného stromu v botanické zahradě 16. září v 9 hodin. Odtud se všichni na kolech přemístí do centra oslav na Horním náměstí. Zde je připravený program od 10 do 18 hodin.

Za tři desítky let se konaly výměnné výstavy výtvarníků a fotografů i koncerty. Ty budou letos na náměstí v podání Petera Beurskense, Willema Meijeringa a Johana Meijera nebo olomouckých Black Ladies, které v Holandsku slavily úspěch.

Foto: olomouc.eu/ Jana Doleželová

Brožura a výstavy

„Partnerství připomíná i nově vydaná brožura Nizozemské stopy v Olomouci, která vznikla ve spolupráci s katedrou neederlandistiky na Univerzitě Palackého, a po stopách se dá vydat i do ulic s komentovanými prohlídkami,“ vyzdvihnul z programu náměstek primátora pro kulturu a cestovní ruch Viktor Tichák.

Nizozemský den bude doprovázet na náměstí také panelová výstava památek UNESCO v zemi tulipánů a výstava fotografií studentů olomouckého Církevního gymnázia Německého řádu z výměnných pobytů. Předcházet mu bude 15. září přednáškový set o Nizozemsku v Červeném kostele nebo projekce nizozemských filmů v kině Metropol.

Více o Nizozemském dni na tourism.olomouc.eu/akce/nizozemsky-den




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty