Podzimní Flora Olomouc – Hortikomplex připomene společné kořeny České a Slovenské republiky

Čtyři pavilony, oranžerie a venkmovní trhy - na začátku října vypukne podzimní výstava Flora Olomouc – Hortikomplex. Letos připomene třicet let od rozdělení Československa i společné kořeny obou zemí. Vstupenky za nejvýhodnější ceny jsou už nyní k dostání na www.flora-ol.cz.

Foto: Výstaviště Flora Olomouc

Oblíbená mezinárodní výstava se uskuteční od 5. do 8. října. Letos nese podtitul Společné kořeny, připomeneme letošních 30 let od rozdělení Československa. Ovšem s důrazem na skutečnost, že toto rozdělení nijak nezpřetrhalo jedinečné spojenectví mezi Českou a Slovenskou republikou.

„Kořeny mají na podzimní výstavě hned několikerou symboliku. Jednak jako základ pro zrození a růst všech rostlin, květin, ovoce a zeleniny, z nichž je sestavena hlavní expozice. A pak i jako vyjádření společného pevného základu obou našich republik z někdejšího Československa. Jsou sice rozdělené hranicemi, ale přesto k sobě mají stále blízko a mají bohatou společnou historii obsaženou právě v kořenech. Vyrůstají z ní,“ uvedla Eva Fuglíčková, ředitelka Výstaviště Flora Olomouc.

Působivým zhmotněním této myšlenky bude jedinečná hlavní expozice v největším pavilonu A, jenž má rozlohu 4000 m2. Výstaviště Flora Olomouc zde poskytne velkorysý prostor pro prezentaci špičkových zemědělských výpěstků od českých a moravských producentů ovoce a zeleniny. Vše doplní bohatá floristická výzdoba.

Foto: Výstaviště Flora Olomouc

Kvalitní česká zelenina i ovoce budou na prodej přímo v pavilonu A

Zeleninu i ovoce si budou moci lidé na výstavišti také zakoupit. Ve foyer pavilonu A budou mít své místo prodejní stánky s výpěstky od tuzemských pěstitelů, kteří se budou podílet na vzniku centrální expozice.

„Autory letošní hlavní expozice jsou uznávaní floristé Pavlína Švecová a Zdeněk Kupilík. V pavilonu A vznikne unikátní prostor – svět plný barev, vůní a světla. Existovat bude pouhé čtyři dny, poté nenávratně zmizí. Všechny tak zveme k návštěvě. Pokud si budete chtít začátkem října udělat jedinečné fotky, nebudete mít v Olomouci a jejím okolí lepší příležitost,“ uvedl Michal Poláček, tiskový mluvčí Výstaviště Flora Olomouc.

Zásadní podíl na vzniku hlavní expozice v pavilonu A má jak významná finanční podpora od Statutárního města Olomouce, tak i dlouhodobá spolupráce Výstaviště Flora Olomouc s řadou profesních organizací. Ty výstavě dodávají záruku odbornosti, kvalitní edukace a exkluzivního přístupu k výpěstkům té nejvyšší kvality.

„Konkrétně jde o Zelinářskou unii Čech a Moravy, Ovocnářskou unii Moravy a Slezska, Školkařský svaz Ovocnářské unie České republiky, Český zahrádkářský svaz a také Svaz školkařů České republiky,“ uvedla ředitelka Eva Fuglíčková.

Na Moravský cukrářský šampionát dorazí známý cukrář Josef Maršálek a herečka Tereza Bebarová

Návštěvníci podzimní výstavy Flora Olomouc – Hortikomplex se mohou těšit i na velké Zahradnické trhy s bohatou nabídkou výpěstků a zahradnických potřeb. Připravené bude i kvalitní občerstvení, dostatek gastrozón a míst k odpočinku.

Nedílnou součástí akce jsou také ochutnávky vína na akci Dny moravských vín, Mezinárodní včelařská výstava Hanácká včela či expozice Českého zahrádkářského svazu s oblíbeným posezením u vína a pěstitelskou poradnou.

Foto: Výstaviště Flora Olomouc

Velký prostor na výstavě patří festivalu gastronomie a nápojů Olima. Na něm se lidé mohou těšit jednak na Gastro Olomouc Olima Cup – tradiční kuchařskou soutěž pro talenty ze středních škol a učilišť a na Moravský cukrářský šampionát – prestižní cukrářskou soutěž za účasti známého cukráře Josefa Maršálka a herečky Terezy Bebarové. Milovníci kvalitní gastronomie si jistě užijí také soutěžní přehlídku Grand Prix ovocných destilátů Flora košt.

Jedním z velkých lákadel výstavy bude v historické oranžerii expozice věnovaná koření a bylinkám. Zaštiťují ji znalci ze spolku pěstitelů a zpracovatelů léčivých, aromatických a kořeninových rostlin PELERO. Přímo na místě bude připraven také prodej bylin a koření.

Expozice domácích zvířat pro děti vznikne díky spolupráci se zoo a svazem chovatelů

Velké oblibě se především u menších návštěvníků na Flora Olomouc – Hortikomplex těší oblíbená venkovní expozice domácích zvířat Babiččin dvoreček.

Připravena bude také letos, a to díky spolupráci Výstaviště Flora Olomouc s olomouckou zoo a také s Českým svazem chovatelů – základní organizací Kožušany.


Foto: Výstaviště Flora Olomouc

K podzimní výstavě pak neodmyslitelně patří i bohatý doprovodný program, na venkovní scéně Samba naproti sbírkovým skleníkům bude připraveno pásmo přednášek a workshopů s tipy pro pěstitele či s návody na netradiční podzimní vazby a dekorace. Workshopy a přednášky pak doplní hudebních vystoupení.

Návštěvníci podzimní výstavy pak mohou počítat i s kvalitní gastronomií a občerstvením odpočinkovými zónami, floristickými show či se soutěží žáků základních škol Olomouckého kraje ve vyřezávání a zdobení dýní Dýňodlabání.

Floristé ozdobí chrámy sv. Michala, sv. Mořice a také Husův sbor

V souvislosti s podzimní výstavou Flora Olomouc – Hortikomplex pořádá Výstaviště Flora Olomouc ve spolupráci s předními českými floristy od 5. do 15. října akci Rozkvetlé památky – přehlídku jedinečných květinových aranžmá nainstalovaných v olomouckých památkách.

Týmy floristů své umění letos předvedou v trojici olomouckých kostelů, a to v barokním chrámu sv. Michala, gotickém kostele sv. Mořice a pak také v Husově sboru postaveném v neoklasicistickém slohu.

ZÁKLADNÍ ROZDĚLENÍ EXPOZIC:

Pavilon A: Společné kořeny – hlavní expozice

Přístavba pavilon A přízemí: Expozice Českého zahrádkářského svazu

Přístavba pavilon A patro: Festival gastronomie a nápojů OLIMA

Galerie pavilon A: Gastro Olomouc Olima Cup, Moravský cukrářský šampionát, Flora košt

Venkovní areál: Zahradnické trhy

Pavilon E: Expozice SZIF, Regionální potravina Olomouckého kraje a Klasa

Oranžerie: Koření a byliny, PELERO CZ Spolek pěstitelů a zpracovatelů léčivých, aromatických a kořeninových rostlin

Pavilon G: Hanácká včela, mezinárodní včelařská výstava

Pavilon H: Doprovodné trhy + Expozice Dýňodlabání

Terasa pavilonu A: Dny moravských vín

Areál Samba: Doprovodný program

SOUHRNNÉ INFORMACE:

  • Flora Olomouc Hortikomplex 2023
  • Termín: čtvrtek 5. až neděle 8. října 2023
  • Místo: Výstaviště Flora Olomouc
  • Čas konání: čtvrtek – sobota 9:00 - 18:00, neděle 9:00 - 17:00
  • Základní vstupné: 190,- Kč na místě, online zvýhodněné do 28. 9. za 170 Kč, od 29. 9. do 8. 10. za 180 Kč




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty