Nové obří graffiti na univerzitních kolejích zobrazuje Františka Palackého. Bez očí a dalších detailů

Sedmnáctimetrový mural připomínající Františka Palackého představí olomoucká univerzita už zítra na tradiční akci MEET UP k zahájení nového akademického roku. Velkoplošná graffiti malba vznikala v areálu kolejí během letošního Street Art Festivalu a jejím autorem je renomovaný malíř Zbyněk Linhart. Pro milovníky pouličního umění je na úterý připravena komentovaná prohlídka všech sedmi velkoplošných maleb, které v průběhu posledních let ozdobily koleje UP.

Foto: UPOL

„Jméno Františka Palackého nese naše univerzita hrdě v názvu už téměř osmdesát let. Nejčastěji si jej asi představujeme jako důstojného, váženého a moudrého pána, jehož podobiznu všichni známe z učebnic či bankovek. Generaci současných studentů jsme chtěli tuto osobnost přiblížit způsobem, kterému lépe rozumějí a je pro ně přitažlivější. Proto jsme zvolili graffiti. Věříme, že se jim nový mural bude líbit, že jej využijí například i jako fotopoint a hrdě se tak přihlásí k naší univerzitě i k Palackého odkazu,“ popsala záměr Andrea Hanáčková, prorektorka pro komunikaci a studentské záležitosti UP.

Malíř a ilustrátor Zbyněk Linhart přenesl svůj výtvarný návrh na venkovní stěnu budovy kolejí o rozměrech 17 x 15 metrů v průběhu minulého týdne. „Nesnažil jsem se vyobrazit klasické fyzické prvky, jako jsou oči, pusa a nos, už z toho důvodu, že plocha je vertikálně rozdělena řadou oken a na detaily obličeje tak není prostor. Navíc podobiznu Františka Palackého asi každý z nás zná. Ve své volné tvorbě pracuji s geometrickou stylizací, využil jsem tedy typický prvek jeho licousů a prostor v obličeji jsem vyřešil jako otevřené dveře, které jsou jakoby vstupem do neznáma. Je to vlastně takový vzkaz v duchu hodnot, které Palacký vyznával, tedy že se nemáme bát neznámé budoucnosti a máme být stejně jako on otevření světu,“ popsal své dílo autor.

Univerzita Palackého spolupracuje se Street Art Festivalem pravidelně, v minulých ročnících na budovách studentských kolejí na ulici Šmeralova vznikla například známá malba plačícího T. G. Masaryka, za níž stojí umělec Chemis. Svou stopu zde zanechali také další tuzemští i zahraniční umělci. Univerzita plánuje výtvarný motiv letošního muralu s Františkem Palackým využít rovněž v limitované edici univerzitních propagačních předmětů. Představit by je chtěla ještě letos jako součást probíhajících oslav výročí 450 let vysokého učení v Olomouci.




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty