Univerzita hostí všechny tuzemské rektory, chystá celostátní slavnostní zahájení akademického roku

Hned dvě velké a důležité akce čekají v příštím týdnu čekají Univerzitu Palackého v Olomouci. Jednou z nich je vernisáž dvou výročních výstav současně ve Vlastivědném muzeu v Olomouci pod názvem Chrám moudrosti a Symboly moudrosti, druhou pak Slavnostní zahájení akademického roku vysokých škol České republiky, což je výjimečná událost, které se účastní ministr školství a rektoři všech vysokých škol v zemi.

Univerzita bude hostit rektory všech tuzemských vysokých škol | Foto: UPOL

Příští týden se odehraje ve Vlastivědném muzeu v Olomouci vernisáž dvou výstav. Návštěvníci uvidí od 5. října mimo jiné také historická i současná žezla olomoucké univerzity včetně jednoho unikátu, zapůjčeného z rakouského Innsbrucku, k vidění bude originál zakládací listiny univerzity, párové glóby z historické knihovny jezuitské akademie nebo soubor historických portrétů zakladatelů a donátorů univerzity. Výstavy ukazují počátky nejstarší moravské univerzity od roku 1573 i významné momenty z dvousetletého období, kdy univerzitu spravoval jezuitský řád. 


Výstava Chrám moudrosti připomíná dávno zapomenutý příběh dialogu mezi vědou a náboženstvím. Součástí je i jedinečná expozice univerzitních insignií nazvaná Symboly moudrosti – třináct žezel olomoucké univerzity, která vznikla ve spolupráci s Univerzitou Innsbruck.

Olomoucká univerzita se od roku 1573 zařadila do globální sítě jezuitského katolického univerza zahrnujícího v období raného novověku kromě Evropy rovněž Asii, Latinskou a Jižní Ameriku. Důraz na internacionalizaci, důsledné zavádění latiny jako jazyka vzájemné komunikace a propracovaná organizační struktura a hierarchie vytvořily z jezuitských kolejí důmyslnou sociální síť raně novověké společnosti. Univerzita byla od svého založení úzce propojena se samotnou jezuitskou kolejí a stala se tak symbolicky součástí říše, nad níž slunce nezapadá.


Výstava Symboly moudrosti, třináct žezel olomoucké univerzity představuje komorním způsobem na podsvícených panelech nově zdokumentovaná současná i dochovaná žezla – rektorské a děkanská žezla Univerzity Palackého v Olomouci a s nimi historická žezla olomoucké univerzity, která jsou v současnosti umístěna v Innsbrucku. K této výstavě je připraven katalog fotografií třinácti žezel a rektorských a děkanských řetězů.

Ve čtvrtek 5.  října v 16 hodin bude v reprezentativních prostorách Arcibiskupského paláce v Olomouci probíhat Slavnostní zahájení akademického roku 2023/2024 vysokých škol ČR. Je to výjimečná událost, která se v souvislosti s výročím 450 let olomoucké univerzity uskuteční letos právě v Olomouci a které se účastní rektoři všech českých vysokých škol. Součástí aktu bude slavnostní nástup členů akademické obce v talárech. Zahájení se zúčastní také ministr školství, mládeže a tělovýchovy Mikuláš Bek, s nímž poté v Arcibiskupském paláci proběhne od 18:35 hodin také diskuse o aktuální problematice vysokého školství, vědy a výzkumu ČR.



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty