Technologická revoluce! Vesnice využila pro pokládku optických kabelů unikátní metodu

Žádné rozbité cesty ani tuny vykopané hlíny. V Dolních Studénkách použili jako jedni z prvních v republice pro pokládku optického kabelu na internet speciální metodu mikro – trenching. Stroj vyhloubí do země jen úzkou a mělkou díru podobně, jako když se připravuje záhonek na zahrádce. Optický kabel se pak umístí do chráničky.

Stroj na pokládku optického kabelu vyrobí v zemi jen několikacentimetrovou rýhu. Foto: red

„Je to rychlý a levný způsob, jak zavést i na venkov vysokorychlostní internet. Pokud mají malá města a obce poskytovat kvalitní podmínky pro život, práci a zábavu, bez vysokorychlostního internetu se neobejdou. Jsem rád, že jsme byli v Dolních Studénkách pionýry, kteří mohou inspirovat i další obce,“ uvedl Radim Sršeň, starosta Dolních Studének.

Zmiňovaná technologie nenajde uplatnění všude, ale jen tam, kde jsou k tomu vhodné podmínky. Práci dokáže oproti klasickým bagrům zvládnout až sedmkrát rychleji a za menší peníze.

Priorita pro region

Zavedení vysokorychlostního internetu na severu Olomouckého kraje je pro regionální politiky prioritou. Kvalitnější datovou síť se na Jesenicku a Šumpersku prosazuje například Miroslav Adámek, senátor a starosta Šumperka. Optickými kabely jsou zatím propojeny počítače jen ve městech a větších obcích, obyvatelé menších vesnic na rychlejší internetové připojení stále čekají.

 




INZERCE

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Chata Kouty