SOUTĚŽ: Flora Olomouc připomene společné kořeny Česka a Slovenska

Oblíbená mezinárodní výstava Flora Olomouc se uskuteční od 5. do 8. října. Letos nese podtitul Společné kořeny a připomeneme letošních 30 let od rozdělení Československa. Ovšem s důrazem na skutečnost, že toto rozdělení nijak nezpřetrhalo jedinečné spojenectví mezi Českou a Slovenskou republikou. Hrajte s REJ.cz o rodinné vstupné!

„Kořeny mají na podzimní výstavě hned několikerou symboliku. Jednak jako základ pro zrození a růst všech rostlin, květin, ovoce a zeleniny, z nichž je sestavena hlavní expozice. A pak i jako vyjádření společného pevného základu obou našich republik z někdejšího Československa. Jsou sice rozdělené hranicemi, ale přesto k sobě mají stále blízko a mají bohatou společnou historii obsaženou právě v kořenech. Vyrůstají z ní,“ uvedla Eva Fuglíčková, ředitelka Výstaviště Flora Olomouc.

Působivým zhmotněním této myšlenky bude jedinečná hlavní expozice v největším pavilonu A, jenž má rozlohu 4000 m2. Výstaviště Flora Olomouc zde poskytne velkorysý prostor pro prezentaci špičkových zemědělských výpěstků od českých a moravských producentů ovoce a zeleniny. Vše doplní bohatá floristická výzdoba.

Kvalitní česká zelenina i ovoce budou na prodej přímo v pavilonu A

Zeleninu i ovoce si budou moci lidé na výstavišti také zakoupit. Ve foyer pavilonu A budou mít své místo prodejní stánky s výpěstky od tuzemských pěstitelů, kteří se budou podílet na vzniku centrální expozice.   

„Autory letošní hlavní expozice jsou uznávaní floristé Pavlína Švecová a Zdeněk Kupilík. V pavilonu A vznikne unikátní prostor – svět plný barev, vůní a světla. Existovat bude pouhé čtyři dny, poté nenávratně zmizí. Všechny tak zveme k návštěvě. Pokud si budete chtít začátkem října udělat jedinečné fotky, nebudete mít v Olomouci a jejím okolí lepší příležitost,“ uvedl Michal Poláček, tiskový mluvčí Výstaviště Flora Olomouc.

Zásadní podíl na vzniku hlavní expozice v pavilonu A má jak významná finanční podpora od Statutárního města Olomouce, tak i dlouhodobá spolupráce Výstaviště Flora Olomouc s řadou profesních organizací. Ty výstavě dodávají záruku odbornosti, kvalitní edukace a exkluzivního přístupu k výpěstkům té nejvyšší kvality.

„Konkrétně jde o Zelinářskou unii Čech a Moravy, Ovocnářskou unii Moravy a Slezska, Školkařský svaz Ovocnářské unie České republiky, Český zahrádkářský svaz a také Svaz školkařů České republiky,“ uvedla Eva Fuglíčková, ředitelka Výstaviště Flora Olomouc.


Na cukrářský šampionát dorazí cukrář Josef Maršálek a herečka Tereza Bebarová

Návštěvníci podzimní výstavy Flora Olomouc – Hortikomplex se mohou těšit i na velké Zahradnické trhy s bohatou nabídkou výpěstků a zahradnických potřeb. Připravené bude i kvalitní občerstvení, dostatek gastrozón a míst k odpočinku.

Nedílnou součástí akce jsou také ochutnávky vína na akci Dny moravských vín, Mezinárodní včelařská výstava Hanácká včela či expozice Českého zahrádkářského svazu s oblíbeným posezením u vína a pěstitelskou poradnou.

Velký prostor na výstavě patří festivalu gastronomie a nápojů Olima. Na něm se lidé mohou těšit jednak na Gastro Olomouc Olima Cup – tradiční kuchařskou soutěž pro talenty ze středních škol a učilišť a na Moravský cukrářský šampionát – prestižní cukrářskou soutěž za účasti známého cukráře Josefa Maršálka a herečky Terezy Bebarové. Milovníci kvalitní gastronomie si jistě užijí také soutěžní přehlídku Grand Prix ovocných destilátů Flora košt.

Jedním z velkých lákadel výstavy bude v historické oranžerii expozice věnovaná koření a bylinkám. Zaštiťují ji znalci ze spolku pěstitelů a zpracovatelů léčivých, aromatických a kořeninových rostlin PELERO. Přímo na místě bude připraven také prodej bylin a koření.


Expozice domácích zvířat vznikne díky spolupráci se zoo a svazem chovatelů

Velké oblibě se především u menších návštěvníků na Flora Olomouc – Hortikomplex těší oblíbená venkovní expozice domácích zvířat Babiččin dvoreček.

Připravena bude také letos, a to díky spolupráci Výstaviště Flora Olomouc s olomouckou zoo a také s Českým svazem chovatelů – základní organizací Kožušany.

K podzimní výstavě pak neodmyslitelně patří i bohatý doprovodný program, na venkovní scéně Samba naproti sbírkovým skleníkům bude připraveno pásmo přednášek a workshopů s tipy pro pěstitele či s návody na netradiční podzimní vazby a dekorace. Workshopy a přednášky pak doplní hudebních vystoupení.

Návštěvníci podzimní výstavy pak mohou počítat i s kvalitní gastronomií a občerstvením odpočinkovými zónami, floristickými show či se soutěží žáků základních škol Olomouckého kraje ve vyřezávání a zdobení dýní Dýňodlabání.

Floristé při akci Rozkvetlé památky ozdobí chrámy

V souvislosti s podzimní výstavou Flora Olomouc – Hortikomplex pořádá Výstaviště Flora Olomouc ve spolupráci s předními českými floristy od 5. do 15. října akci Rozkvetlé památky – přehlídku jedinečných květinových aranžmá nainstalovaných v olomouckých památkách.

Týmy floristů své umění letos předvedou v trojici olomouckých kostelů, a to v barokním chrámu sv. Michala, gotickém kostele sv. Mořice a pak také v Husově sboru postaveném v neoklasicistickém slohu.

SOUTĚŽ

Hrajte s Rejem o rodinné vstupné (5 vstupenek) na podzimní Floru Olomouc. Stačí, když pošlete správnou odpověď a budete mít špetku štěstí při losování. Výherce, který získá vstupné pro celou rodinu, zveřejníme v pátek 6. září ráno pod tímto článkem.

Soutěžní otázka:

Jaké výročí připomíná podzimní Flora Olomouc?

A)  Rozdělení Československa   B)  Narození T. G. Masaryka

Odpovědi posílejte jako SMS ve tvaru ODPOVĚĎ, JMÉNO, BYDLIŠTĚ na číslo 605 854 541. (Cena zprávy odpovídá vaší standardní SMS.)

Kdo vyhrál vstupenky?

VYHODNOCENÍ SOUTĚŽE:

Rodinné vstupné (5 vstupenek) na podzimní Floru Olomouc vyhrál: Josef Zvonek z Olomouce.

Blahopřejeme!! 




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty