Letošní léto bylo v Olomouci nejteplejší v historii, vyplývá z měření sítě meteostanic MESSO

Město Olomouc má za sebou nejteplejší léto v historii meteorologických měření. Průměrná zaznamenaná teplota byla v červenci o tři stupně Celsia vyšší, než je dlouhodobý průměr, a v srpnu tuto hodnotu převýšila dokonce o 4,3 stupně. Vyplývá to z výsledků měření Metropolitní staniční sítě Olomouc MESSO, která od roku 2010 poskytuje základní meteorologická data pro město Olomouc a okolí a navazuje na předchozí měření.

Jedna z měřících stanic je na Svatém Kopečku

Provoz stanic MESSO už několik let zajišťuje Miroslav Vysoudil z katedry geografie Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého v Olomouci. Průměrné i extrémní hodnoty teploty vzduchu v Olomouci podle něj korespondují s informací, že letošní letní měsíce byly na severní polokouli nejteplejší za celou dobu měření teplot, které bylo zahájeno v roce 1850.

Průměrná červencová teplota v Olomouci v letech 1961 až 2010 činila 19,1 °C. Maximální hodnota 22,9 °C byla zaznamenána v roce 2006 a minimální 16,3 °C v roce 1976. Průměrná denní teplota letos v červenci dle údajů ze stanic MESSO kolísala v intervalu 18 až 30,5 °C. Celkově pak měla průměrná denní teplota v Olomouci hodnotu 22,1 °C, tedy rovné tři stupně nad dlouhodobým průměrem.

Absolutní červencové denní maximum 36,0 °C bylo zaznamenáno 15. července na stanici Svatý Kopeček. „V červenci tam bylo zjištěno denní maximum celkem devětkrát,“ podotkl Miroslav Vysoudil. Průměr denních absolutních červencových maxim v Olomouci dosáhnul 30,2 °C, což je hodnota nad hranicí tropického dne. Celkem sedmnáctkrát byl den tropický, z toho šestkrát byl na některé ze stanic evidován i tzv. supertropický den s maximální denní teplotou 35 a více stupňů Celsia. Průměrné denní maximum ze všech stanic MESSO v Olomouci činilo 29,0 °C, nejvyšší průměrná hodnota 34,8 °C pochází z 16. července.

Teploty v červenci

Nadprůměrně teplý byl v Olomouci i srpen. Průměrná denní teplota kolísala v síti MESSO od 16,2 do 26,5 °C. Za celý srpen měla průměrná denní teplota hodnotu 22,9 °C a byla o 4,3 °C vyšší než dlouhodobý normál. Absolutní denní srpnové maximum 36,2 °C bylo zaznamenáno 21. srpna na stanici MESSO ENVE instalované na třídě 17. listopadu v širším centru Olomouce. „V srpnu bylo na této stanici zjištěno maximum mezi stanicemi v síti MESSO celkem jedenáctkrát. Následovala stanice Svatý Kopeček s teplotním maximem evidovaným desetkrát. Průměr denních srpnových maxim na stanici Svatý Kopeček činil 27,3 stupně Celsia, tedy nad hranicí letního dne. Celkem čtrnáctkrát byl v Olomouci srpnový den tropický, z toho třikrát aspoň na jedné ze stanic supertropický,“ upozornil klimatolog. Absolutní průměrné denní srpnové maximum ze všech stanic MESSO bylo 28,1 °C.

Mimořádnost teploty vzduchu v červenci a v srpnu podtrhuje fakt, že v dekádě 2011–2020 byla průměrná červencová teplota v síti MESSO 21,3 °C oproti 22,1 °C v letošním roce. V srpnu 2023 to bylo 22,9 °C, když dekádový průměr MESSO je 21,5 °C.

Teploty v srpnu

Metropolitní staniční síť Olomouc MESSO poskytuje základní meteorologická data pro město Olomouc a okolí od roku 2010 a navázala tak na předchozí meteorologická měření. „Představuje základní článek jak pro studium městského klimatu Olomouce a klimatu středně velkých středoevropských měst, tak i pro sledování tolik diskutovaného růstu teploty jako projevu globální změny klimatu,“ podotkl Miroslav Vysoudil.

Fungování sítě MESSO je v kontextu aktuálního trendu změny globálního klimatu spolu se specifiky městského klimatu podle Miroslava Vysoudila zcela nezastupitelné pro výzkum v dalších letech. Charakter měření na stanicích MESSO, tedy na lokální úrovni, totiž poskytuje údaje o změně klimatu na úrovni města.

„Data svým charakterem představují významný rozdíl od výsledků různých účelových měření. Ta obvykle jen potvrzují známé skutečnosti o teplotním chování městského prostředí a jeho prvků, které v podstatě pouze reagují předpokládaným způsobem na projevy globální klimatické změny. Data ze sítě MESSO dlouhodobě přispívají ke studiu nejen klimatu města Olomouce, ale jsou i cenným souborem dat při studiu globálního oteplování ve středoevropském prostoru. Provoz olomoucké sítě MESSO je příkladem toho, že lze vědecký projekt dlouhodobě udržet i poté, co byl v roce 2013 ze strany Grantové agentury ČR oficiálně ukončen. Veškerá měření včetně údržby meteorologických stanic provádím sám,“ dodal Miroslav Vysoudil, podle kterého měření od roku 2017 do současnosti podporuje spolupráce s olomouckým magistrátem v rámci projektu MEMWACS – Metropolitan Meteorological Warning And Control System.




INZERCE

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Chata Kouty