Nevyléčitelně nemocný Péťa pomáhá v nemocnici dalším dětem. Pomůžeme my teď jemu?

Sedmnáctiletý Petr Čánecký z Bohuňovic je téměř ve všech ohledech normální kluk. S jednou osudovou výjimkou. Má nevyléčitelně nemocné srdce. Čas, který od malička strávil s rodiči v nemocnicích, by se dal počítat v měsících, možná i letech. To mu ale nezabránilo v tom, aby si například zahrál v populárním TV seriálu. Jeho zkušenosti i extrovertní povaha jsou také důvodem, proč jej lékaři požádali, aby se pro další dětské pacienty stal průvodcem procedurou zavedení a převazu tzv. PICC katetru. Vznikla tak první brožura z uvažované ediční řady Děti dětem. Jeho rodina při této příležitosti vyhlásila sbírku na Péťovu podporu.

Foto: FNOL

„Petr se narodil se srdečním onemocněním, které i přes časnou léčbu vedla ke změně v plicních cévách. Enormní zátěž srdce postupně vedla k jeho selhávání. Zhruba tři roky je mu podávána speciální léčba, kterou je nutné aplikovat nitrožilně. Nedokáže sice onemocnění vyléčit, ale zpomalí jeho průběh. Proto mu byl zaveden centrální žilní katetr, kde je nutné 24hodinové podávání léku. Nastaly však situace, kdy tento žilní přístup nebyl dostatečný. Proto bylo rodině nabídnuto zavedení dalšího centrálního žilního katetru. Nebylo by pak nutné opakované zavádění a píchání krátkodobých cévních vstupů,“ popisuje Petrovu diagnózu lékař napsal lékař mobilního hospice Nejste sami MUDr. Martin Wita, který o chlapce pečuje společně s odborníky z Dětské kliniky a I. interní kliniky - kardiologické FN Olomouc.

„Zajištění žilního vstupu u dětí patří mezi výkony vyžadující vysokou odbornou erudici, praktickou zručnost a empatii. Pokud se zavedení nedaří, tato procedura může být pro dítě i jeho blízké traumatizujícím zážitkem, který pak dlouhodobě ovlivňuje spolupráci dítěte při poskytování další zdravotní péče. Proto je důležité abychom vybrali ten nejvhodnější typ katetru již na začátku léčby,“ vysvětluje vedoucí sestra PICC týmu FN Olomouc Mgr. Martina Douglas.


PICC katetr (periferně zavedený katetr končící v centrálním žilním řečišti) je jednou z možností dlouhodobého zajištění na dobu měsíců i let. Využití nachází při podávání léků, výživy či krve a krevních derivátů. Je nezbytný u značné části hospitalizovaných pacientů, své místo však má také u ambulantní formy léčby i v domácím prostředí.

Na zavedení tohoto typu katetru je proto nutné dítě i jeho rodinu připravit. Vedoucí lékař PICC týmu MUDr. Martin Troubil, Ph.D. vždy s rodiči prodiskutuje možnosti žilního zajištění, jak bude vlastní výkon probíhat. „Snažíme se vše vysvětlit i názorně a zbavit dítě i rodiče obav. Využíváme panáčka Pikáčka, kterého nám poskytla nezisková organizace Šance, a děti i rodiče mohou získat představu, jak takový katetr vypadá a vyzkoušet si i převaz PICCu. Napadlo nás ale, že by nám v duchu rčení ´příklady táhnou´ mohla pomoci publikace, díky níž bychom dětem ukázali postup na příkladu jiného dítěte, které už výkon absolvovalo,“ dodává. A tak požádali o spolupráci rodinu Petra Čáneckého. „Věděli jsme, že Péťa rád fotí a natáčí videa a že si dokonce zahrál v seriálu Ordinace v růžové zahradě. To, že jsme jej při zavedení PICC katetru mohli fotit, přitom bylo i pro něj určitou motivací, aby všechno zvládl,“ vysvětluje Martina Douglas.

První brožura z uvažované ediční řady s názvem Děti dětem přibližuje zavedení katetru a jeho převaz formou fotoseriálu, který doplňují Petrovy komentáře jednotlivých kroků. „Jestli jsem se bál? Jasně, trochu jo, nebudu si hrát na hrdinu. Nevěděl jsem moc, jaký to bude. Bolesti jsem se ani tak nebál, jenom jsem nevěděl, co mě čeká. Můžu ale říct, že nakonec to bylo všecko v pohodě. Je teda pravda, že to zavedení úplně příjemný nebylo. Když mi tu malou ranku dělali, cítil jsem to. Ale nijak hrozný to nebylo, to zas ne,“ odpovídá například v úvodu útlé publikace Péťa na otázku, jak celou proceduru prožíval. Brožura představuje i samotného Péťu, a to jak v medailonu, tak využitím jeho vlastních fotografií. Vychází v brožované verzi, ale dva speciální dárkové výtisky v pevné vazbě pro „hlavního hrdinu“ připravilo Vydavatelství Univerzity Palackého v Olomouci.

Péče o nevyléčitelně nemocného chlapce je přitom pro rodiče po všech stránkách extrémně náročná. Nevzdávají sice boj za jeho uzdravení, ale Péťova diagnóza jim moc nadějí nedává. „Děláme všechno pro to, aby byl Péťa spokojený a kromě častých návštěv nemocnic a bolesti zažil taky nějakou radost. Prostě se snažíme, aby měl možnost plnohodnotně prožít své dny,“ svěřuje se smutně maminka Alena Čánecká. Rozhodli se proto požádat o podporu veřejnost a založili sbírku na crowdfundingové platformě Donio. „Budeme moc vděční za podporu,“ dodává Péťova maminka.

Pomůžete rodině Péti Čáneckého? Přispět můžete ZDE.

Foto: archiv rodiny Čáneckých

Foto: archiv rodiny Čáneckých



INZERCE

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Chata Kouty