Obyvatele Olomouckého kraje nejvíce aktuálně trápí zvýšení cen základních věcí

Největší finanční stres mají obyvatelé Olomouckého kraje kvůli zvyšujícím se cenám potravin a energií, nízkým úsporám nebo rostoucím nákladům na bydlení. Části populace rovněž vadí, že nemá dostatek peněz na volnočasové aktivity. Tyto informace vyplývají z aktuálního průzkumu společnosti Sazka, kterého se účastnilo v celé zemi 1050 respondentů. Jeho cílem bylo zjistit, jak by Češi naložili s penězi, kdyby uspěli v jejích číselných loteriích Renta. Hlavní výhrou v Extra rentě je měsíční obnos 100 000 korun nebo nově i 200 000 Kč po dobu 20 let. Ve zcela nové hře Mini renta se hraje o hlavní výhru 1 000 korun denně na jeden rok.

Když se odborníci ptali vzorku populace v Olomouckém kraji ve věku od 18 do 65 let na jejich finanční situaci, zjistili, že největší problém mají lidé s úsporami. Chybějí finanční prostředky na utváření záchranného polštáře, prozradilo v dotazníku 58 % z nich. Na druhém místě přiznávali chybějící peníze na cestování. A co oslovené v současné době z finanční hlediska nejvíce stresuje? Přes 55 % z nich odpovídalo, že zvyšující se ceny potravin a energií nebo zvyšující se ceny bydlení. Naopak bez finančního stresu žije v regionu zhruba 9 % respondentů.

Stejně jako v Olomouckém kraji, tak i v ostatních krajích z průzkumu vyplývá, že se části populace nelíbí, nedostatek prostředků na volnočasové aktivity. Zhruba 45 % oslovených by za volný čas rádo utrácelo více. „Výsledky ukazují, že většina Čechů dává na své volnočasové aktivity okolo desetiny měsíčního rozpočtu. Utrácet více než třetinu rozpočtu je velmi výjimečné,“ popisuje Martin Eliáš, brand manažer loterii společnosti Sazka. Pokud lidé mají zhodnotit, za co ve volném čase nejvíce utrácejí, tak je to ze 49 % za cestování, z 38 % za gastronomii a 35 % za kulturu. V závěsu zůstávají péče o sebe (masáže, kadeřnictví, manikúra), sportovní aktivity a seberozvoj.   

Šetření a cestování   

Za co by Češi nejraději utráceli? V případě výhry v Extra rentě by většina oslovených nejela na cestu kolem světa, ale spíš by zůstala v práci a užívala si toho, na co nemají čas nebo peníze. V současném zaměstnání by setrvalo 43,3 %, dalších 28,6 % by zaměstnání změnilo, ale pracovat by nepřestalo, a 14,2 % by se věnovalo rodině.   

Část otázek se věnovala i charitě a pomoci druhým v případě, že by oslovení vyhráli peníze. Třetina Čechů by se charitě nevěnovala vůbec, ti zbývající by se zaměřili na charitu v oblasti dětí (37 %), zvířat (20,5 %) nebo životního prostředí (10,1 %). Pomoc uprchlíkům byla až na posledním místě s 0,9 %.   




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty