Velký večer: čtyři osobnosti z Olomouce ocenil ve Vladislavském sále prezident Petr Pavel

Dvaašedesát osobností obdrželo v sobotu večer při příležitosti státního svátku České republiky státní vyznamenání z rukou prezidenta Petra Pavla. Čtyři osobnosti z toho jsou či byly Olomoučany, další oceněný v Olomouci vystudoval Univerzitu Palackého.

Prezident Petr Pavel s chotí Evou. Foto: FB Petr Pavel

Důstojnou atmosféru slavnostního večera během sobotního státního svátku ozvláštnila skutečnost, že mnozí z vyznamenaných byli ocenění in memoriam. To se bohužel týká i dvou z pěti osobností nějak spojených s Olomoucí.

Řád Tomáše Garrigua Masaryka 1. třídy převzala Zdeňka Mašínová, dcera slavného hrdiny protinacistického odboje a sestra neméně proslulých bojovníků proti komunistické totalitě. Tato zdravotní sestra, která byla v souvislosti s odbojovou činností svých bratrů Ctirada a Josefa vězněna a pronásledována komunistickým režimem, dostala Řád TGM 1. třídy za vynikající zásluhy o rozvoj demokracie, humanity a lidská práva. Zdeňka Mašínová v Olomouci vystudovala vyšší zdravotnickou školu a v Olomouci také žije.

Medaili za zásluhy o stát v oblasti sportu převzala od prezidenta Pavla paní Eva Graham, rozená Romanová, bývalá československá krasobruslařka, dvojnásobná mistryně Evropy a čtyřnásobná mistryně světa v tancích na ledě. Tato vynikající sportovkyně tvořila taneční pár se svým dnes již zesnulým bratrem Pavlem Romanem. Oba už v dětském věku začínali v olomouckém krasobruslařském oddíle a účastnili se v Olomouci lední revue. V 60. letech získali neuvěřitelné množství medailí z evropských a světových šampionátů. Následně se přestěhovali do Spojených států, kde od roku 1965 byli hvězdami slavné lední revue Holiday on Ice.

Eva Romanová | Foto: Autor: Neznámý – [1] Dutch National Archives, The Hague, Fotocollectie Algemeen Nederlands Persbureau (ANEFO), 1945-1989 bekijk toegang 2.24.01.04 Bestanddeelnummer 917-4972, CC BY-SA 3.0 nl, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=76161956

In memoriam byl vyznamenán Josef Jařab (na snímku vlevo), v květnu zesnulá osobnost olomouckého nejen akademického života. Amerikanista, překladatel, literární historik a pedagog byl nejvýraznější postavou listopadových událostí 1989 v Olomouci a prvním polistopadovým rektorem svobodné univerzity. Působil rovněž jako senátor a v oblasti politiky a občanské společnosti byl velmi aktivní i nadále. Od prezidenta Petra Pavla obdržel Medaili za zásluhy I. stupně za zásluhy o stát v oblasti bezpečnosti státu a občanů.

Medaili za zásluhy I. stupně za zásluhy o stát v oblasti sportu obdržela večer 28. října 2023 také horolezkyně a vysokoškolská pedagožka Dina Štěrbová. Žena, která zdolala dvě osmitisícovky, absolvovala stovky náročných výstupů a v pákistánském Karakorumu pomáhala otevřít a provozovat nemocnici, se sice narodila v Bratislavě, ale vystudovala v Olomouci, kde následně také vyučovala a kde dodnes žije.

Poslední osobností s vazbou na Olomouc byl dlouholetý špičkový diplomat, mnohonásobný velvyslanec a stálý představitel ČR při EU Martin Povejšil, který bohužel letos v srpnu zemřel. Muž, který byl dnes In Memoriam oceněn medailí za zásluhy I. stupně za zásluhy o stát v oblasti bezpečnosti státu a občanů, v letech 1981 až 1987 vystudoval v Olomouci na Univerzitě Palackého moderní filologii, obory španělština a angličtina.




INZERCE

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Chata Kouty