Tramvaje se vrátí do Pavloviček. Na trati, poničené hroznou nehodou, opět obnoví provoz

Tramvajový provoz linky číslo 4 od Hlavního nádraží do Pavloviček bude obnoven v sobotu 11. listopadu. Tramvaje tuto část města neobsluhují od 17. října, kdy bylo při vážné dopravní nehodě a následném požáru významně poškozeno jak trolejové vedení, tak kolejový svršek. Současně ale pokračuje i prověřování toho, zda má tramvaj do Pavloviček jezdit i v dalších letech.

Foto: Google Maps

„Obdrželi jsme dílčí části kolejové konstrukce, které bylo nutné vyrobit na zakázku. Pokud nám a dodavatelským firmám bude přát počasí, tak v sobotu bude provoz v této části města obnoven,“ sdělil předseda představenstva Dopravního podniku města Olomouce Jaroslav Michalík.

Cena aktuálně probíhajících oprav přesáhla dva miliony korun. Zprovoznění trati bude zatím provizorní. "Čekáme ještě na další znalecké posudky a diagnostiky, které provádí Správa železnic a mají určit, zda bude nutné vyměnit celé kolejové křížení. K tomu by v případě potřeby došlo v příštím roce," upřesnila mluvčí DPMO Anna Sýkorová.

Obsluhu v lokalitě zatím zajišťuje náhradní autobusová doprava X4, od sobotního rána vyjedou na trať znovu tramvaje dle jízdního řádu, na který byli cestující zvyklí.

Radnice si nedávno (bez souvislosti s nehodou) objednala u dopravního podniku vypracování variant budoucnosti hromadné dopravy do Pavloviček. Trať v Divišově a Hodolanské ulici je totiž na hranici životnosti a během několika málo let musí být opravena. To znamená výdaje v řádu desítek nebo spíše stovek milionů korun. Jednou z variant je proto rezignovat na tuto trať a přenechat dopravní osblužnost Pavloviček, Bělidel a Chválkovic na autobusech. Tramvaje by mohly končit na nově vybudované kolejové úvrati za zastávkou Autobusové nádraží podchod. O těchto možnostech se bude rozhodovat v nejbližších měsících. 



INZERCE

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Chata Kouty