Filharmonie se opět spojí se Sigmou Olomouc, přidají se Janda, Krajčo, Pavlica, Langerová a další!

Festival filharmonie, multižánrový open air v srdci druhého nejvýznamnějšího památkového centra ČR, se po letošní premiéře na Andrově stadionu vydává vstříc dalšímu ročníku! A tentokrát bude dvoudenní!

Filharmonie, Sigma Olomouc a pěvecké hvězdy - druhý ročník festivalu bude dvoudenní!

Fotbalový klub SK Sigma Olomouc ve spolupráci s Moravskou filharmonií Olomouc opět představí 65členný orchestr MFO v jeho plné velikosti a síle s předními interprety svých žánrů naší české hudební scény. Tentokrát po dva dny, 6. a 7. června 2024, rozezní Andrův stadion v Olomouci hlasy a tóny těch, kteří dávají tušit, že se bude hrát jedinečná muzika, která se navíc 7. června propojí i se Svátky města Olomouce.

Dne 6. června vystoupí Richard Krajčo, Petr Janda, Josef Vojtek s Inflagranti Renata Drössler. Pátek 7. června bude patřit Anetě Langerové, Jiřímu Pavlicovi a Hradišťanu a kapele Fleret. Dirigentské taktovky se ujmou Stanislav Vavřínek a Hanz Sedlář. Zůstane zachováno pásmo klasické hudby, jakož i vzpomínky na slavíka (rok 2024 připomene Hanu Zagorovou). Festival filharmonie uvede ve zcela novém podání mnoho písní. Každý festivalový den tak slibuje uchvacující hudební zážitek. Hned první nabídne známé písně kapely Kryštof. V interpretaci Richarda Krajča a symfonického orchestru zazní mnohé z nich ve své premiéře. Aranžmá se zhostili Jan Lstibůrek, Hanz Sedlář a Michal Worek.

Lidé se mohou těšit na pět hodin živé muziky pod širým nebem během dvou dnů. Předprodej vánoční edice vstupenek bude zahájen 8. listopadu v síti Ticketportal celostátně, Olomoučané si je budou moci zakoupit i přímo v Turistickém a informačním centru v podloubí radnice. Část výtěžku ze vstupného poputuje na Dětskou kliniku FNOL.

"Hudba patří k lidské kultuře od nepaměti, dá se říci, co nejen Olomouc Olomoucí stojí. Svátky města v sobě nesou symboliku oslav její existence a všech krás, které skýtá. Těší mě, že se pro příští rok Svátky města Olomouce doslova potkají s Festivalem filharmonie, který je slavnostně zahájí koncertem pod širým nebem na Andrově stadionu," uvádí primátor Olomouce Miroslav Žbánek.

„Další ročník Festivalu filharmonie děláme proto, že ten první se povedl. A to jak umělecky, tak i společensky. Finančně jsme to zvládli i přes to, že podpora místních municipalit byla hlavně morální a upřímně lidská. Jak jinak v této těžké době. Stále platí ona skutečnost, že v první dekádě června je možno stadión využít i k nefotbalovým akcím, a bylo by, myslím, škoda tuto příležitost nechat ladem. Snad ročník FF24 Olomoučany i přespolní zaujme a podpoří nás svou početnou účastí. Budeme se těšit,“ zve za pořadatele a investora SK Sigma Olomouc, a.s. Jiří Ficner, místopředseda představenstva.

Foto: Daniel Schulz

„Letošní ročník Festivalu filharmonie jasně ukázal, že akce tohoto typu má v Olomouci potenciál, a že Moravská filharmonie umí nabídnout špičkový zážitek nejen v Redutě. V dalším ročníku na to chceme navázat a celou myšlenku multižánrového open-air koncertu dále rozvíjet a rozšiřovat. V neposlední řadě je akce také důkazem schopnosti managementů obou organizací – tedy jak MFO, tak SK Sigma Olomouc, že smysluplné projekty lze spolupořádat nejen napříč žánry, ale také obory – kulturou a sportem. Ze strany MFO za to patří Sigmě upřímný respekt a dík," sděluje ředitel MFO Jonáš Harman.

"Těší mě, že se může další ročník Festivalu filharmonie připravovat a my jsme jeho součástí. Potěšen jsem zvláště tím, že má svůj přesah," doplňuje Marek Berger, ředitel produkční agentury ForsBerg. "Mým velkým přáním je, aby lidé odcházeli z Festivalu filharmonie obohaceni o něco, co jim žádný člověk nesebere. O to, co cítili, slyšeli, o hudbu, která je povznesla do jiných sfér. Hudba je vyšší zjevení než všechna moudrost a filosofie. Kdo porozumí hudbě, nezbytně se vysvobodí z veškeré bídy, s níž se vláčejí jiní lidé, pronesl kdysi Ludwig van Beethoven. A tak to zkrátka je," uzavírá Iveta Gronská, umělecká ředitelka festivalu.



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty