Populární rumové pralinky z olomoucké Zory končí. Zájem o ně prý stále klesal

Rumové pralinky. Pro Olomoučany a vlastně všechny milovníky sladkého z jakýchkoliv tuzemských měst a obcí to byla už od roku 1965 samozřejmá součást sortimentu. Teď skončí, protože je o ně prý malý zájem.

Jeden z historických motivů přebalu rumových pralinek z Olomouce

Pro ČTK vysvětlila konec populární dobroty mluvčí společnosti Nestlé Tereza Skrbková následovně: „Sortiment našich výrobků doplňujeme o novinky, u kterých věříme, že budou naplňovat očekávání, vysoké nároky a preference spotřebitelů. Naopak výrobky, jejichž obliba mezi zákazníky klesá, což po dlouhou dobu byl i případ rumových pralinek, jsme z portfolia nuceni odebrat." 

V Olomouci se na výrobní lince národního podniku Zora začaly vyrábět v roce 1965. Jejich výroba není zrovna lehká, ale oproti prvorepublikovým předchůdcům to měli v Zoře už přeci jen jednodušší díky automatizaci výroby. Základní postup vypadá tak, že se cukrový roztok s rumovou příchutí nalije do škrobových forem ve tvaru pralinek a jeho povrch se popráší vrstvičkou škrobu. Během následného dlouhého zrání tekutina krystalizuje, takže se na jejím povrchu vytváří pevná křupavá a hlavně slaďoučká krusta. Toto "jádro" pralinky je nutné nechat zrát asi 24 hodin, přičemž se musí několikrát otáčet, aby byla krusta na povrchu rovnoměrná a pevná. Teprve po tomto procesu je možné pralinku máčet v čokoládě. 

A kolik je v nich vlastně rumu? Od počátku byla pralinka koncipována tak, aby ji s klidným svědomím mohli mlsat i řidiči. Hlavní částí náplně je cukrový roztok, trocha rumové tresti pro výraznou chuť a jen maličký podíl tuzemského rumu. Ten ani nebýval uváděn jako součást složení výrobku. Rumové pralinky nebyly jedinou čokoládovou cukrovinkou s příchutí alkoholu. Na trhu bývaly i bonboniéry, které obsahovaly maličké čokoládové lahvičky s příchutí brendy, slivovice, vodky či apricotu.  

Rumové pralinky se u nás vyráběly i dříve. Pralinky měla v sortimentu třeba další olomoucká továrna na čokoládu Josef Mikšovský, kterou po únoru 1948 připojili k Zoře do jednoho národního podniku.  

Pokud nyní rumové pralinky v Zoře přestanou produkovat, bude to konec nepřetržité výroby po 58 letech. 

Stráž lidu z roku 1972 | Zdroj: Vědecká knihovna Olomouc

Původní přebal rumových pralinek | Zdroj: Toprcecepty Hana Malénková


Původní přebal rumových pralinek | Zdroj: Toprcecepty Hana Malénková



INZERCE

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Chata Kouty