Kdo nahradí stíhaného politika Záchu? Krajská koalice začíná mít jasno, jak ven z krize

Krajská koalice bude nadále vést Olomoucký kraj na stejném půdorysu. Hejtmanova náměstka pro dopravu Michala Záchu za ODS má nahradit Josef Ťulpík z Šumperska. Tak zní zákulisní informace z krajského úřadu, které má REJ.cz k dispozici. Náměstek Michal Zácha je spolu s dalšími osobami obviněný z organizovaného zločinu při ovlivňování krajských zakázek. Zatímco Zácha tento týden rezignoval a vyšetřuje ho policie, úspěšný podnikatel Ťulpík má čistý štít.

ODS začíná mít jasno. Stíhaného politika Michala Záchu má nahradit odborník ze severu Josef Ťulpík (na snímku). Foto:

Předseda Okresní hospodářské komory v Jeseníku a zakladatel výrobní společnosti na přepravní stroje WTC Josef Ťulpík je podle ODS odborníkem právě na dopravu. "Má silný mandát pro to, aby Záchu ve funkci vystřídal,“ sdělil redakci REJe zdroj, který si však do médií nepřál uvést svoje jméno.

Informace o tom, že Josef Ťulpík má uvnitř ODS podporu, potvrdil místopředseda regionální rady Luboš Žmolík. "Josef Ťulpík je jediný, kdo mě napadá, že by mohl převzít funkci po Michalovi Záchovi. Je to dlouhodobý člen ODS bez jediné kaňky, je úspěšný podnikatel, který dává práci desítkám lidí na Jesenicku, má technické myšlení a jeho profesní i lidské kvality jsou takové, aby post dopravy zvládl," sdělil REJ.cz člen krajského vedení ODS Luboš Žmolík.

Krajská koalice složená ze STAN, TOP 09, Pirátů, Zelených, ProOlomouc, KDU-ČSL a ODS se teď otřásá v základech kvůli skandálu při ovlivňování veřejných zakázek v oblasti dopravy. Do pletich měl být zapojený právě i Zácha kandidující za občanské demokraty. O jeho náhradníkovi se v těchto dnech jedná.   

„Jsem rád, že Michal Zácha přijal rozhodnutí orgánů ODS, které padlo včera, aby okamžitě rezignoval na své funkce. Vyzvali jsme ho, aby rezignoval i na své stranické funkce a věříme, že i toto udělá,“ dodal Dalibor Horák, Záchův stranický kolega a krajský náměstek pro zdravotnictví.

Šance pro sever

Pokud bude jako náhradník za Záchu na post náměstka pro dopravu jmenovaný Ťulpík, mohl by aspoň částečně narovnat kritizovanou regionální nevyváženost vedení Olomouckého kraje. Šumpersko a Jesenicko totiž po odchodu radních Radima Sršně a Zdeňky Dvořákové Kocourkové zastupuje v jedenáctičlenném vedení kraje pouze Jan Šafařík. Oproti ostatním regionům je tak sever kraje v citelné nevýhodě. 




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty