Mohla to být katastrofa! Statečné zachránce lidí z hořícího vlaku ocenil krajský šéf hasičů i hejtman

Zasloužili se o záchranu cestujících z hořícího vlaku v Olomouci – jeden pomáhal lidem uvnitř a druhý venku. Bez jejich pomoci by událost měla mnohem vážnější následky. Duchapřítomnost, statečnost a obětavost vlakvedoucího Romana Juřeny a Lukáše Dudíka ocenil 28. listopadu olomoucký hejtman Josef Suchánek a ředitel HZS Olomouckého kraje brig. gen. Karel Kolářík.

Vlakvedoucí Roman Juřena (vlevo) a Lukáš Dudík při ocenění za záchranu lidských životů | Foto: HZS Olomouckého kraje

Oba zachránci od krajského ředitele převzali Medaile HZS Olomouckého kraje za mimořádně záslužný čin, který vedl k záchraně cestujících z hořícího vlaku. Vagón s pasažéry zachvátil 17. října v Divišově ulici v Olomouci požár potom, co na přejezdu do soupravy vrazil kamion. Kvůli proražené nádrži jednoho z vozidel začal nákladní automobil, vlak i osobní vozidlo, které čekalo na přejezdu, okamžitě hořet a plameny se velmi rychle šířily. Oba zachránci neváhali, a i když situace byla velmi dramatická, pasažérům pomohli ven do bezpečí.

Krajský ředitel s panem hejtmanem ocenili především to, že oba muži zachovali chladnou hlavu, situace se nezalekli a lidem uvnitř hořícího vlaku pomohli. „Reakce obou zachránců považuji za vzorové. V dnešní době je potřeba toto statečné chování ocenit a upozornit na něj. Bez pomoci obou mužů by mohla mít tato událost tragické následky,“ uzavírá krajský ředitel hasičů.


Dva zachránci a krajský ředitel hasičů | Foto: HZS Olomouckého kraje

Jak dramatickou situaci vnímali sami zachránci

„Obrovská rána, silný náraz. Praštil jsem se do hlavy a upadnul jsem,“ popsal první okamžik srážky vlaku a kamionu na přejezdu na Bělidlech vlakvedoucí Roman Juřena. Kvůli protržené palivové nádrži začal první vagón i kamion po střetu okamžitě hořet. Požár se velice rychle šířil, vagón se plnil černým jedovatým kouřem. Uvnitř studenti i lidé mířící do práce, uvězněni hustým dýmem a plameny. „Zvednul jsem se, rozhlédnul se a viděl jsem, že z prvního vozu šlehá vysoko oheň a že v něm jsou lidé,“ vylíčil situaci vlakvedoucí, který se v tu chvíli nacházel ve druhém vagónu.

Přes otřes z pádu a obrovský stres však zareagoval ukázkově. Mezi lidmi, kteří se snažili ze druhého vozu dostat ven, se prodral ke dveřím na konci soupravy. „Spojují oba vagóny. Kvůli bezpečnosti jsou zamčené. Byly ale poškozené, kolize poničila i plechové schůdky mezi nimi. Naštěstí se mi dveře podařilo odemknout, nešly otevřít, ale podařilo se mi vytvořit úzký průchod, kudy se mohli lidé z prvního vagónu dostat do druhého a ven. Ani nevím, kolik jich bylo, ale všichni byli natlačení u dveří a čekali tam, až jim z hořícího vozu někdo pomůže. Vagón už byl plný černého dýmu, nebylo skoro nic vidět, špatně se dýchalo,“ líčil drama na přejezdu Juřena.

Když se mu podařilo dostat všechny cestující do bezpečí, kleknul si na všechny čtyři a vydal se do hustého kouře. „Nikde jsem neviděl našeho mašinfíru. Rozhodnul jsem se, že se zkusím podívat, jestli není někde poblíž, ale posunul jsem se v hořícím vozidle asi dva kroky. Jenže už jsem vůbec nemohl dýchat, tak jsem vycouval a vrátil se do druhého vozu a rychle vlak opustil,“ popsal dění uvnitř soupravy.

Foto: HZS Olomouckého kraje 

Dle řídícího důstojníka hasičů Jiřího Osyky, který na místě zasahoval, by se lidé bez pomoci vlakvedoucího tak rychle z hořícího vlaku určitě nedostali. „Rozsáhlý požár iniciovaný velkým množstvím paliva z proražené nádrže jim rychle odříznul cestu ke dveřím a vagón zaplnil okamžitě jedovatý dým. Jde o velice nebezpečnou situaci ohrožující život. Takže musím jeho reakci vyzdvihnout a poděkovat mu za ni. Bez jakýchkoli příkras: cestujícím z hořícího vagónu zachránil život,“ pochválil jej Jiří Osyka, řídící důstojník zásahu.

Zvenčí vypadala situace obdobně dramaticky. Nedaleko přejezdu dlouhá léta funguje autoservis, v němž pracuje Lukáš Dudík. „Slyšel jsem strašnou ránu, šel jsem se podívat, co se děje a viděl jsem, že hoří vlak a kamion. Uvnitř byli lidé, ale nemohli ven,“ říká mladý muž. Přiběhnul proto k vlaku a snažil se otevřít pojistkou zablokované dveře. „Nejprve to vůbec nešlo, ale nakonec jsem s tím zabojoval a jedno křídlo se mi podařilo otevřít,“ vysvětlil situaci. Poté otevřel i prostřední dveře a pomohl cestujícím do bezpečí. „Za chvíli se ke mně přidali i další kolemjdoucí, takže to pak šlo celkem rychle. Všude byl dým, tak jsme cestující navigovali dál od soupravy,“ podotýká Lukáš Dudík.

Foto: HZS Olomouckého kraje




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty