Karlos Vémola přišel o oblíbenou tygřici. Její odebrání doporučily i tuzemské zoologické zahrady

Spor o osud samice bílého tygra Antonii Rambu vedl dnes k odebrání této šelmy ze soukromého zvěřince slavného bojovníka Karlose Vémoly. Zápasník, který má domy i lvy, žraloky a další mocné tvory, k chovu tygřice neměl potřebná povolení. Pro odebrání se vyjádřila i Unie českých a slovenských zoologických zahrad. Podle šéfů zoo nemají takové šelmy u soukromníků správné podmínky k životu.

Bílá forma tygra indického | Foto: Zoo Liberec

O odebrání tygra rozhodlo Ministerstvo životního prostředí. Unie zoologických zahrad pak byla veřejností oslovena, aby se k případu vyjádřila. Na unii se totiž obraceli lidé, aby podpořili ponechání tygřice u bojovníka Karlose a nebo případně aby se šelmy ujala některá blízká, nejlépe olomoucká zoo. Závěr stanoviska této odborné instituce ovšem nebyl pro Karlose Vémolu nikterak pozitivní.

"Odborníci ze zoologických zahrad celou situaci od začátku důkladně monitorují a vzhledem k tomu, že zvíře bylo současným majitelem nabyto nelegálně, bez platných dokumentů a je drženo v neschválených a pro druh zvířete v naprosto neodpovídajících podmínkách, plánované kroky a vydané stanovisko Ministerstva životního prostředí plně podporují," uvedla unie ve svém stanovisku. 

Péče o velké kočkovité šelmy či medvědy je podle zástupců unie v licencovaných moderních zoologických zahradách na jiné úrovni než v soukromém chovu. "Tito jedinci by měli být drženi v odpovídajících podmínkách a způsobem, kdy nejsou uměle narušovány jejich přirozené potřeby a kde mohou rozvíjet své přirozené vzorce chování. V případě umělého odchovu, následného kontaktního chovu a ochočování dochází k psychickému mrzačení zvířat a jejich týrání. Uměle odchovaný jedinec nemá přirozené sociální návyky svého druhu a v lepším případě stráví osamělý život, protože v dospělosti se stává pro svého „páníčka“ nebezpečným. Je statisticky dokázáno, že v takových podmínkách se velké šelmy dožívají polovičního věku než v standardních expozicích a s kvalitní péčí v zoologických zahradách,“ uvedl ředitel Zoo Liberec David Nejedlo. Ředitel Zoo Olomouc a zároveň prezident Unie českých a slovenských zoologických zahrad Radomír Habáň jeho slova potvrzuje a dodává: „Takové jednání unie neschvaluje a tvrdě odsuzuje. Obzvláště v případech, kdy jsou takovým chovem zvířata zneužívána pouze k mediálnímu zvyšování osobního statusu jejich majitelů, bez jakékoli přidané hodnoty k ochraně přírody nebo pozitivnímu příkladu směrem k veřejnosti, se vůči nim musíme vymezit.“

Zoo Olomouc ani jiné tuzemské zahrady navíc nevyslyšely volání po tom, aby se chovu tygřice ujaly, protože nemají volnou kapacitu. Tygřice proto poputuje z Hané do německé záchranné stanice Tierart, která se specializuje právě na velké kočkovité šelmy, odebrané ze soukromých chovů nebo cirkusů. 



INZERCE

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Chata Kouty