Zoo v zimě nespí! Mnoha zvířatům dělá zimní počasí radost a jsou spokojenější než v létě

Čas chladných rán v zoo svědčí nejednomu zvířeti. Je mýtem a pověrou zároveň, že s přicházející zimou v zoologické zahradě není co k vidění. Naopak! Pro některá zvířata je období nízkých teplot vlastní, zvláště pak pro severská, pro která by mohlo ještě „přituhnout“ a cítila by se podobně jako ve své domovině. Mráz jim dokonce svědčí víc než vlhký podzim. Jiná zvířata, která obývají teplé biotopy, se za léta strávená v zoo adaptovala natolik, že není výjimečným úkazem vidět třeba klokany, či žirafy na sněhu.

Foto: Zoo Olomouc

"Návštěvníci v chladných měsících také nepřijdou zkrátka. Připravili jsme pro ně snížené vstupné,“ uvádí Pavel Javůrek, vedoucí marketingového oddělení. Objektivem jeho fotoaparátu se letos podařilo zachytit skutečné zimní poklady. A kdo že nám tedy zimu vítá s povděkem?

ZVÍŘATA V ZIMĚ

Domovem vlka Hudsonova je oblast Kanady v okolí Hudsonova zálivu,. Na jihu obývá lesy, na severu rozsáhlé pustiny pokryté sněhem a ledem. V zimních měsících v jeho domovině teploty padají až k -40 °C, proto jsou pro něj i velmi náročné cesty za potravou. Kozorožci kavkazští se během kruté zimy sdružují na slunných svazích, v zimě se ale velmi těžko dostávají k travinám kvůli až 35 cm vysoké vrstvě sněhu.

Foto: Zoo Olomouc

Makaci červenolící si dokáží poradit s rozmanitými teplotami, nejsou pro ně výjimkou i takové, které se pohybují okolo -15 °C. Jelikož si v chladném období svedou vyhrabat potravu zpod sněhu, v angličtině se jim říká sněžné opice. Sobi polární žijí všude kolem severního polárního kruhu, v Severní Americe na Aljašce a v Kanadě, ve Skandinávii a v severní části Ruska. V místech, kde teploty mohou klesat až k -50 °C. V přírodě během zimy mohou samci, samice i mláďata přijít až o 30 % tělesné hmotnosti.

Foto: Zoo Olomouc

Tygr ussurijský, obyvatel východního Ruska, velmi dobře zná nehostinné oblasti a spolu s nimi zimní teploty spadající až -45 °C. Mohutné tlapy proto používá coby sněžnice a ocení i pěticentimetrový tukový polštář v oblasti břicha, který ho před chladem chrání. V přírodě se levhart mandžuský vyskytuje pouze na Dálném východě, kde obývá nedotčené lesy. Jedná se o nejseverněji žijící poddruh. Jako jediný poddruh levharta přežije jak v letním horku, tak v extrémní zimě - jeho srst v tomto období dosahuje délky až 7,5 cm. V jeho domovině v zimním období klesají teploty hluboko pod bod mrazu.

Pižmoň se vyskytuje v oblastech tunder a arktických stepí za severním polárním kruhem. V těchto místech tropy očekávat nelze. V současné době jsou pižmoni ohroženi i globálním oteplováním. Jestliže se v oblasti jejich výskytu přežene déšť, promokne jim srst, následně mohou přimrznout a vzniklý ledový krunýř zároveň znemožňuje přístup k potravě. K tomu však v zoologické zahradě dojít nemůže.

Tlapy rysa karpatského jsou poměrně velké, zabraňují mu, aby se při svých toulkách zasněženými oblastmi propadal do hlubokého sněhu. Během zimy srst na tlapách ještě zhoustne, zvětší se tak jejich plocha a tím i schlopnost rysa pohybovat se po sněhu. V České republice bychom ho mohli spatřit zejména v oblastech Beskyd a Šumavy.

Foto: Zoo Olomouc

Foto: Zoo Olomouc

Foto: Zoo Olomouc

Foto: Zoo Olomouc



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty