Tygřice Karlose Vémoly měla odstraněné drápy. Ředitele zoologických zahrad ta zpráva pobouřila

Velké pobouření vzbudila informace, že tygřice Ramba, kterou na příkaz ministerstva životního prostředí odebrali z chovu bojovníka Karlose Vémoly, měla odstraněné všechny drápy z předních tlap. Unie českých a slovenských zoologických zahrad vydala prohlášení, v němž vysvětluje, že takové zacházení se šelmou není vůbec v pořádku. Zde je její prohlášení:

Bílý tygr | Ilustrační foto: Zoo Liberec

Unie českých a slovenských zoologických zahrad (UCSZOO) reaguje na znepokojivé zjištění Ministerstva životního prostředí, které v úterý 5. prosince odebralo zabaveného nelegálně chovaného bílého tygra ze soukromého chovu Karla Vémoly.

Při kontrole zdravotního stavu před odjezdem do záchranného centra TIERART organizace FOUR PAWS v Německu totiž bylo zjištěno, že zvíře má chirurgicky odstraněny všechny drápy na předních končetinách. Předchozí držitel to zdůvodnil tím, že zvíře mělo v drápech zánět, a proto je bylo nutné odstranit. Soukromý veterinární lékař ale uvedl (a odborní pracovníci UCSZOO se s tímto stanoviskem plně ztotožňují), že při zánětu se odstraňuje pouze zanícený dráp, a nikoliv všechny drápy na obou končetinách.

Ministerstvo životního prostředí proto upozornilo Státní veterinární správu, která prověří, zda nedošlo k porušení zákona na ochranu zvířat proti týrání. Podle prezidenta UCSZOO a zároveň ředitele Zoo Olomouc Radomíra Habáně může odstranění drápů zvíře nenávratně vážně handicapovat: "Nejsme orgánem ve věci činným, tudíž neanalyzujeme, kdy, kým a za jakých okolností byly zvířeti drápy odstraněny, to necháme na jiných. Zveřejněná zpráva nás však velmi pobouřila, zvláště v období, kdy se připravuje úprava zákona o zoo. Pevně věřím, že připravované změny v zákoně o zoo přispějí k vyšší ochraně zvířat, aby se podobné případy v budoucnu již neopakovaly.“ Neexistuje žádné zdravotní hledisko, které by tento postup v takové míře obhajovalo. Když se na velké kočkovité šelmě spáchá obdobný čin, nevratně se stigmatizuje, přijde o část své přirozenosti, protože drápy zastávají mnohé funkce v životě těchto zvířat.

„Pokud se k odstranění drápů přistupuje z důvodu zmírnění dopadu při kontaktu majitele se šelmou, který si z divokého zvířete dělá „plyšovou hračku“, upřednostní se tak zájem lidský před zájmem zvířecím. Současně se majitel dopouští porušení zákona na ochranu zvířat proti týrání," dodává.

Tygřice Ramba byla zabavena z chovu Karla Vémoly, který nebyl schopen prokázat původ a legální způsob nabytí zvířete chráněného podle Úmluvy o mezinárodním obchodu ohroženými druhy volně žijících živočichů a planě rostoucích rostlin (CITES). Účelem Úmluvy CITES je ochrana ohrožených druhů a regulace obchodu s nimi.

Zdroj: UCSZOO




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty