Knižní bestseller Psí život s příběhem z Olomouce a Jeseníků podporuje Jezevčíky v nouzi. Nemocným pejskům vynesl už 150 tisíc

„Krásná kniha, která se čte s lehkostí, byť i o těžkých tématech. Člověk v postavách občas poznává sám sebe nebo lidi kolem, Ari je parťák k nezaplacení a jeho parta psích kamarádů, komentující dění v lidském světě, neuvěřitelně vtipná…“ zní jedna z recenzí knihy Psí život místního spisovatele Jaroslava Irovského. Podobných čtenářských ohlasů získal Psí život již stovky, díky čemuž se stal jednou z nejlépe hodnocených českých knih se psí tematikou.

Jaroslav Irovský se ve své úspěšné knize vyznává z lásky k Jeseníkům. Foto: ji

Netradičním příběhem z olomouckého sídliště Nové Sady a Jeseníků provází čtenáře svým vyprávěním švýcarský ovčák Ari, který se se svými třemi psími kamarády v podobě jorkšíra Terryho, boxera Rockyho a anglického buldoka Jacka snaží poznat a pochopit dění v bláznivém lidském světě. „Jde o humornou společenskou satiru, v určitých pasážích pichlavě šijící do různých současných prapodivných trendů. Zároveň však Ari popisuje i vztah se svým pánem a poukazuje tak na blízké pouto a přátelství mezi člověkem a psem,“ představuje svou knihu Jaroslav Irovský.

„Já sám se zde navíc vyznávám ze své lásky k Jeseníkům, které jsou mým nejmilovanějším místem, útočištěm a doufám, že i budoucím domovem. Nejen v mém životě, ale i v pointě knihy, příběhově zasazené do oblasti mezi Šumperkem a Kouty nad Desnou, hrají Jeseníky významnou až zásadní roli,“ dodává autor.

Zájem o knihu výrazně zvýšilo její spojení s neziskovou organizací Jezevčíci v nouzi manželů Petrošových, kteří se sami starají o devadesát hendikepovaných, chronicky nemocných a starých psů, přijímaných z různých rodin, útulků, osad či množíren. „Většina z nich má těžký životní osud," vysvětluje Irovský. „Téměř čtyřicítka z nich je trvale ochrnuta na zadní končetiny, mnozí byli dlouhodobě týráni, hrozilo jim utracení, někteří jsou slepí, jiní byli dokonce coby polomrtví nalezeni v popelnici v igelitovém pytli.“ Jako například Pan Efef, pejsek, který po záchraně až do své smrti prožil v organizaci několik měsíců a na jehož počest nyní nese jméno domov na samotě poblíž moravskoslezského Bílova, kam se organizace po letech strávených v olomouckém Droždíně v květnu tohoto roku přestěhovala.

"Petrošovi jsou úžasní lidé. Zasvětili svůj život záchraně psů v nouzi a to, co pro dělají, je neuvěřitelné. Jak já, tak spousta dalších lidí navíc žasneme a nechápeme, kde se v nich na tak náročnou práci neustále bere tolik energie,“ zmiňuje autor Psího života s tím, že i to je důvod, proč se rozhodl svou knihou této organizaci pomáhat.  

„Z každého osobně prodaného výtisku posílám JVN padesát korun. Lidé mou knihu hledají i v knihkupectvích, kde je však coby jeden z bestsellerů roku 2022 dávno vyprodána. Abych totiž mohl pejsky tímto způsobem podporovat, stal jsem se jejím jediným a výhradním prodejcem a je k dostání pouze na mém e-shopu www.jaroslav-irovsky.cz. Do každého výtisku navíc připisuji osobní věnování a poděkování za pomoc JVN, takže co kus, to originál," dodává Irovský, který dosud zaslal organizaci přes 150 000 korun. Vzhledem k vysokým měsíčním nákladům spojeným s péčí o psy jde o výraznou finanční pomoc.

„Poděkování si zaslouží především manželé Petrošovi, lidé z početné JVN komunity a každý, kdo se mé výzvy Kup knihu Psí život a podpoř Jezevčíky v nouzi stal a stane součástí. Já jsem jen zprostředkovatelem konání dobra a zakladatelem výzvy, která má obrovský potenciál pomáhat. A jelikož se blíží Vánoce, člověk koupí knihy zabije pár much jednou ranou – získá krásný dárek, přečte si o místech, ve kterých sám žije, a ještě tím pomůže pejskům v nouzi, neboť právě především pro ně tohle všichni společně děláme.“





INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty