Z centra pro propuštěné vězně na Svatém Kopečku má obavy i olomoucká radnice

Ve dva nesmiřitelné tábory se změnili autoři projektu centra Anastasios ze spolku Druhá míle na straně jedné a obyvatelé Svatého Kopečka a dalších čtvrtí a obcí v okolí na straně druhé. Na Svatém Kopečku se mají připravovat na běžný život propuštění vězni. Patnáct set místních ale rezolutně odmítá, aby se tak dělo poblíž jejich domovů. O tématu bude v pátek jednat také olomoucké zastupitelstvo. Spolek Druhá míle už mezitím chystá přijetí prvního klienta.

Ilustrační foto: Michal Maňas – Vlastní dílo, CC BY 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=894299

Problém začal gradovat začal na podzim, kdy se místní lidé poprvé dozvěděli o záměru spolku Druhá míle vybudovat na pozemku Arcibiskupských lesů takové sociální centrum. Velmi rychle vznikly dvě petice, které doposud podepsalo skoro 1500 lidí nejen ze Svatého Kopečka, ale například i ze Samotišek, Droždína, Lošova či Radíkova. Podstatou obou petic je nesouhlas s umístěním takového centra na Svatém Kopečku. Důvodů petenti uvádějí několik.

Obecně je důvodem únava lidí z již tak vysoké koncentrace sociálních služeb v této místní části Olomouce. Je zde diagnostický ústav pro problémovou mládež, domov svaté Anežky pro bezdomovce, který do blízkosti baziliky láká i další lidi bez domova z Olomouce, a pak také hospic. Když se pak obyvatelé Svatého Kopečka dozvěděli o záměru otevřít zde centrum pro propuštěné vězně, pachatele závažnějších trestných činů, byli pochopitelně rozhořčeni. „Nestáli jsme jim ani za to, aby nás oslovili a sdělili nám, co chtějí v sousedství našich domovů otevřít. Následně mě opravdu vyděsilo, když jsem zjistila, že takové zařízení chce vést člověk s dokončeným základním vzděláním,“ uvedla jedna ze signatářek petice Hana Vašutová. Podotýká, že ona sama má desetiletou praxi ve speciální škole, pracovala s propuštěnými mladistvými delikventy a je metodikem prevence, proto tedy ví, jak je práce s trestanými a problémovými lidmi náročná na odbornost a erudici. „Na žádnou z našich základních a oprávněných otázek jsme od nich nedostali smysluplnou odpověď. Argumentovali tím, že propuštění vězni jsou svobodní lidé a že my jsme netolerantní, když máme z takového zařízení obavy. Z takového jednání jsme byli frustrováni,“ dodává Hana Vašutová.

Obdobně reaguje členka Komise městské části Olomouc - Svatý Kopeček a odborná pedagožka Olga Němcová: „Projekt a jeho odborné zajištění ve mně nevzbuzuje důvěru. V tak citlivé aktivitě, jako je vzbuzení naděje na normální život lidem po dlouhodobých trestech by měli působit lidé maximálně odborně fundovaní. Jen nadšení nestačí. Mohlo by pro všechny přinést víc škody než užitku.“

Spolek Druhá míle dává ale dlouhodobě najevo, že projekt centra Anastasios chce opravdu spustit. Dosáhl už také registrace této služby na Krajském úřadu Olomouckého kraje. „Jsme v přípravě, probíhá sociální šetření, na základě kterého už můžeme rozhodnout o přijetí prvního klienta,“ říká předseda spolku Druhá míle Milan Vašek na otázku, kdy se objeví na pozemku Arcibiskupských lesů na Svatém Kopečku první propuštění vězni. Ono sociální šetření znamená, že zástupci spolku Druhá míle prověří „psychologické, psychiatrické, fyzické a spirituální“ aspekty potenciálního klienta. Ten navíc nesmí mít ani žádnou sexuální a patologickou deviaci. Je tedy pravděpodobné, že příchod prvních klientů na Svatý Kopeček je na spadnutí.

Sporem se bude v pátek odpoledne zabývat i olomoucké městské zastupitelstvo. Podle předloženého návrhu odpovědi petentům je zřejmé, že ani na radnici nejsou ze záměru Druhé míle nadšení. „Pokud jde o lokalitu městské části Svatý Kopeček, kde spolek hodlá provozovat svou službu „sociální rehabilitace“ osob po výkonu trestu odnětí svobody, sdílí město Olomouc obavy představitelů Komise městské části č. 25 Svatý Kopeček ze zvýšené zátěže této místní části,“ píše v návrhu odpovědi náměstkyně primátora pro sociální oblast Kateřina Dobrozemská. Upozorňuje, že se město o záměru dozvědělo teprve v chvíli, kdy probíhala žádost o registraci sociálních služeb u Krajského úřadu Olomouckého kraje. Spolek Druhá míle navíc podle radnice není ani součástí dvacet let fungujícího systému komunitního plánování sociálních služeb a svůj záměr městu dříve ani nijak neprezentoval. „Se spolkem nespolupracují státní ani neziskové organizace, realizující v Olomouci programy pro osoby po výkonu trestu, ani sociální pracovníci (kurátoři pro osoby ve výkonu trestu a po propuštění) Magistrátu města Olomouce.“

Město sice nemá na umístění sociální služby přímý vliv, může ale ovlivnit to, zda bude zařazen mezi projekty, financované z veřejných prostředků. „Město Olomouc aspoň dalo na vědomí jak vůči veřejnosti, tak i v rámci komunikace s orgány státní správy na úseku sociálních služeb svůj zatím negativní postoj ke způsobu poskytování sociální rehabilitace, jaký vyplývá ze záměru spolku, a pro cílovou skupinu v záměru určenou. Nicméně nemůže ovlivnit, jestli v objektu soukromého vlastníka bude spolek avizovanou registrovanou sociální službu poskytovat a v jakém rozsahu, protože obcím žádný zákon neumožňuje do těchto poměrů zasahovat,“ dodává náměstkyně v předloženém návrhu s tím, že obavám petentů plně rozumí.

O odeslání této odpovědi signatářům obou petic se bude hlasovat v pátek 15. prosince odpoledne.




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty