Příští rok chce město investovat přes 660 milionů korun, nejvíce do opravy tramvajové trati

Přes tři miliardy korun bude mít k dispozici město Olomouc v příštím roce. Návrh rozpočtu v pátek schválili městští zastupitelé. Na investice půjde o 140 milionů víc. Největší investice půjde do oprav tramvajových tratí.

Ilustrační foto: DPMO

„Umíme si spočítat daňové příjmy, propočítat dopad konsolidačního balíčku, to jsou matematické úkony, je ale velice těžké predikovat chování firem a spotřebitelů. Otazníky tak zůstávají zejména v oblasti příjmů, proto jsme byli na příjmové straně v rozpočtové rozvaze velmi opatrní,“ objasnil souvislosti ekonomický náměstek primátora Otakar Štěpán Bačák. Na straně výdajů návrh rozpočtu řešil zejména otázku energií, kde jsou výrazné nárůsty, a v potaz bylo nutné vzít inflační tlak a nárůst mezd, zejména u městských akciových společností. 

Do investic v roce 2024 půjde celkem 661 milionů, což je o 140 milionů korun více, než bylo schváleno pro letošní rok. Největší investiční akcí roku 2024 bude společně s Dopravním podnikem města Olomouce modernizace tramvajové trati v ulicích Brněnská a Hraniční. V rámci ní město kompletně opraví tři důležité křižovatky v Hraniční ulici a zrekonstruuje podchod pod zastávkou Pionýrská. „Nejsou to ovšem jen realizace staveb, ale také zpracování mnoha důležitých projektových dokumentací, výkupy budov a pozemků nebo desítky milionů jako příspěvek Servisní společnosti odpady Olomouckého kraje na výstavbu nového odpadového centra,“ popsal investiční náměstek Miloslav Tichý. Rekonstrukce se dočká v příštím roce i několik ulic, včetně vodohospodářské infrastruktury, a investovat se bude i ve školách. Chystá se modernizace odborných učeben a rozšíří se kapacity městských škol a školek. „Kromě toho postavíme nové přechody pro chodce i most nedaleko obchodního centra Globus. Zahájíme také stavbu důležité trasy cyklostezky, která vede z Neředína do Topolan,“ vyjmenoval investiční náměstek Tichý.

Sestavování rozpočtu na rok 2024 se ovšem neobešlo ani bez škrtů. Ty dopadly nejčastěji na některé opravy a údržbu. „Nedotknutelnými naopak zůstaly neinvestiční dotace. V konečném důsledku činí přibližně 80 milionů korun, které město vyčlení v grantech na různé sportovní a kulturní aktivity. Z důvodu zvyšujících se nákladů na ně půjde o 12,5 milionu více, přestože měly podle návrhu opozice zůstat na úrovni roku 2023,“ doplnil primátor Miroslav Žbánek.

Městský rozpočet zdaleka nepokrývá jen provoz magistrátu. Zhruba třetina financí směřuje do akciových společností města, jako jsou Technické služby, Výstaviště Flora nebo Dopravní podnik. Stovky milionů dostávají rovněž základní školy nebo příspěvkové organizace města, mezi které patří divadlo a filharmonie.

Zdroj: olomouc.eu



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty