Řidiči mohou v pátek vyrazit na obchvat Bludova. Region na něj čekal desítky let

O něco dříve se řidičům otevřel obchvat Bludova. Stavba za více než dvě miliardy korun měla být původně dokončena až příští rok, slavnostního otevření se ale dočkala už ve čtvrtek 21. prosince. Pro řidiče je v provozu od pátečního rána. O realizaci důležité dopravní tepny se v regionu mluvilo skoro třicet let.

Oficiálně byla stavba obchvatu Bludova ukončena ve čtvrtek 21. prosince, pro řidiče se ale cesta otevřela v pátek 22. prosince ráno. Foto: fb

„Součástí stavby jsou dvě mimoúrovňové křižovatky, dvě okružní křižovatky, jedna styková křižovatka a jedno připojení na okružní křižovatku,“ uvedla Nina Ledvinová, mluvčí Ředitelství silnic a dálnic.  

Se stavbou obchvatu začali dělníci v roce 2021. Nová silnice měří 5,6 kilometrů. Na obchvat se příští rok v lednu napojí další nová cesta, a to přeložka silnice I/11 Postřelmov – Chromeč.

Roky příprav a čekání

„Obchvat Bludova je určitě skvělou věcí. V Bludově ubude dopravy a auta nebudou muset jezdit přes Bludovský kopec, kde se často bouralo. Na druhou stranu nesmí člověk myslet na to, jak dlouho se obchvat plánoval. To pak neví, jestli se má smát, nebo brečet,“ řekl Reji řidič Josef K., který cestu ze Zábřeha do Šumperka přes Bludov podniká několikrát týdně.

O stavbě obchvatu se začalo mluvit hned po sametové revoluci a první přípravné práce začaly až v roce 2009. Pak trvalo dalších jedenáct let, než se podařilo získat stavební povolení. Obchvat Bludova navazuje na obchvat Postřelmova, který se ale řidičům otevřel téměř před dvaceti lety.


 




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty