Vánoce jsou tady. Kam se v Olomouci vydat za betlémy a kde slaví půlnoční vánoční mši svatou?

Vánoční svátky jsou obecně asi nejpopulárnějšími dny v roce. Už v neděli 24. prosince odpoledne se zaplnily prostory olomouckých chrámů, kdy se odehrávaly vánoční bohoslužby pro děti nebo pro rodiny. Kam se můžete za svátečními momenty a atmosférou vydat dnes večer a v další sváteční dny?

Jeden z betlémů, které jsou k vidění na výstavě v kryptě katedrály sv. Václava. | Foto: Rej.cz

Všechny známé olomoucké kostely se v těchto dnech chlubí betlémy. Významným betlémem se chlubí kapucínský kostel Zvěstování Páně, který najdete na Dolním náměstí. Zdejší historický betlém z roku 1887 má totiž ty největší figury, což ke působivé a velmi spokojeně to hodnotí dětští diváci. Nedávno k němu navíc přibylo i několik vycpaných zvířat, což byla kapucíny příhodně využitá pozůstalost po jednom myslivci. 

Pohyblivý mechanický betlém vystavují každým rokem v katedrále svatého Václava. Další mechanický betlém je v bazilice na Svatém Kopečku. „Nejstarší figurky svatokopeckého betléma vyřezával kolem roku 1840 Vavřinec Axman, praděd malíře Karla Svolinského. Ztvárnil v něm i krále Herodesa, dávajícího krutý příkaz k vraždě betlémských chlapců,“ uvedl před časem pro Olomoucké listy Rostislav Hainc z Matice svatokopecké. 

Esteticky dokonalý je moderní betlém z olivového dřeva, vyrobený řezbářem ve skutečném Betlémě, který je k vidění u svatého Mořice. "Putovní" betlém mají dominikáni v kostele Neposkvrněného početí Panny Marie. Na začátku 20. století jej vyřezával dominikán Emanuel Šnabl, za minulého režimu jej přemístili do mořického kostela a nyní je zase zpět u dominikánů. 

Výše uvedené betlémy  jsou vytvořeny především ze dřeva. Jiný materiál, konkrétně sádra, byla použita při vytvoření dalších betlémů, které mají u svatého Michala a u Panny Marie Sněžné. 


A úplně nejvíc betlémů můžete vidět v katedrále. Už venku před dómem je jeden krásný vyřezávaný velký betlém. A v barokní kryptě pod presbytářem je do 2. ledna výstava mnoha různých lidových betlémů z papíru a ze dřeva. Mezi nimi najdete i betlém olomoucký, kde jsou zobrazeny všechny významné dominanty města. Výstava je otevřena 25. a 26. prosince od 11 do 14.30 a v dalších dnech až do 2. ledna denně od 11 do 16 hodin. 






INZERCE

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Chata Kouty