Hladina Moravy v Olomouci rychle stoupá, u kojeneckého ústavu zatopila odlehčovací komoru

Po víkendu náročném z pohledu vysokého počtu havárií kvůli vydatné sněhové nadílce teď, jen dva dny poté, přichází další těžkosti. Hladina Moravy rychle stoupá. V Moravičanech je už téměř na hranici třetího stupně povodňové aktivity. V Olomouci zaplavila odlehčovací komoru na Nových Sadech.

V Olomouci by měla hladina řeky kulminovat až ve středu a ve čtvrtek. Momentálně je na hlásném profilu na Nových Sadech na výšce 320 centimetrů zatímco běžně bývá jen něco přes metr a půl. Během zítřka zřejmě vystoupá nad druhý stupeň povodňové aktivity a na výšce okolo 400 až 450 centimetrů by výška hladiny měla vydržet snad až do pátku. Na Nových Sadech zaplavila voda odlehčovací komoru, nyní je její okolí zapáskované a firma řeší odstranění havárie. Stoupá i hladina řeky Bystřice, tzv. Myší díra bude brzy neprůjezdná. Ve Velké Bystřici už dnes platí na Bystřičce II. stupeň povodňové aktivity.  


Už nyní, při ještě relativně nízké hladině, je voda na úrovni náplavky, někde se už rozlévá po dlažbě. To mimochodem veřejnosti průkazně připomíná, že i náplavka je defakto součástí vodního koryta.

"Uzavření olomoucké náplavky ke konci letošního roku lze očekávat téměř s jistotou,“ uvedl ještě před Štědrým dnem tajemník povodňové komise města Jan Langr. Havarijní služba magistrátu už v pondělí 25. prosince vydala pokyn k uzavření olomoucké náplavky. 

„Jelikož je počasí velmi proměnlivé, obtížně se předpokládá další vývoj situace. Od úterý 27. prosince ovšem meteorologové neočekávají další srážky, což by přispělo ke zklidnění situace a postupnému bezpečnému odtoku zvýšených průtoků,“ hodnotí situaci tajemník Langr. V Moravičanech je v pondělí hladina Moravy na úrovni III. stupně povodňové aktivity, v Olomouci by řeka měla kulminovat v průběhu středečního večera.


Odborníci ujišťují, že vzhledem úrovni dokončených protipovodňových opatření v Olomouci odborníci nepředpokládají zásadní komplikace či vetší rozlivy. Pozorní by však měli být majitelé nemovitosti, kteří mají suterénní prostory v blízkosti toků, kvůli zvýšené spodní hladině vody.





INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty