V Olomouci vystoupala hladina Moravy na stupeň ohrožení. Během dopoledne o pár centimetrů klesla

AKTUALIZOVÁNO Divoké počasí! Během tří svátečních dnů profesionální hasiči v kraji řešili více než 250 událostí, většinou kvůli silnému větru, tajícímu sněhu a zvýšeným hladinám řek. Čerpali vodu ze sklepů, čistili koryta i propustky, instalovali pytle s pískem. V Olomouci zasedá povodňová komise. Ve středu ráno stoupla hladina Moravy na výšku III. stupně povodňové aktivity.

Na Nových Sadech dnes připomíná Morava mnohem větší vodní toky | Foto: Rej.cz

Hasiči na různých místech v kraji odstraňovali stromy z komunikací nebo z elektrického vedení. „Nejvíce zásahů v této souvislosti evidujeme na Olomoucku a Šumpersku. Zasahovali jsme například v Moravičanech, kde jsme spolu s dobrovolnými hasiči stavěli mobilní protipovodňové hrazení, nebo u Pňovic, kde se Oskava vylila z břehů a ohrožovala tři rodinné domy. Instalovali jsme zde pytle s pískem, abychom zabránili dalšímu rozlivu. Situaci na vodních tocích nadále monitorujeme,“ uvedla Lucie Balážová, mluvčí HZS Olomouckého kraje.

Foto: HZS Olomouckého kraje 

„Tři sváteční dny můžeme z našeho pohledu v této souvislosti označit za náročné, tímto děkujeme všem jednotkám sboru dobrovolných hasičů, které s námi na řešení celé situace spolupracovaly,“ doplnila Balážová s tím, že hasiči během svátků vyjeli také k sedmi požárům menšího rozsahu a na Štědrý den vyprostili dva koně zpod zřícené konstrukce.

Zaplavená Myší díra či stavba odlehčovací komory

Pokud jde o povodňovou situaci, v Olomouci se v úterý odpoledne sešla povodňová komise. Členové komise i městská policie v Olomouci stále monitorují stav řeky a případné komplikace. 

„Vyšší hladina Moravy například komplikuje situaci na Nových Sadech, kde voda zasáhla výstavbu odlehčovací komory, která probíhá na páteřní kanalizační síti. Danému problému se proto věnovali pracovníci havarijní skupiny města a pracovníci provozu ČOV, kteří přijali potřebná preventivní opatření. V městské části Bělidla u tzv. myší díry zase řeka Bystřice dočasně zaplavila cyklostezku a v rámci ORP došlo dočasně k uzavření komunikace mezi Štarnovem a Štěpánovem v důsledku přetečení řeky Sitky. Na několika místech regionu zase odčerpávali hasiči vodu ze sklepů a suterénních prostor,“ popsal situaci v Olomouci i na několika dalších místech tajemník povodňové komise města Jan Langr.

Řeka se rozlévá na jižním okraji Olomouce, například k přístavišti a restauraci U Vodníka už není možné dojít, cesta je pod vodou. 


Měření průtoku v řece ve středu dopoledne | Foto: Rej.cz

V souvislosti s vysokou hladinou vodních toků upozorňují odborníci i na možnou migraci zvěře. „Některé druhy zvířat se tak mohou dostat blíže do zastavěného území, což není v takovém případě nic výjimečného. Nicméně v případě nálezu uhynulého zvířete, prosíme o oznámení tohoto výskytu na technické služby,“ radí vedoucí odboru životního prostředí magistrátu Petr Loyka. Pozorní i nadále by měli být majitelé nemovitosti, kteří mají suterénní prostory v blízkosti toků, kvůli zvýšené spodní hladině vody a stejně tak platí i obezřetnost při pohybu lidí v blízkosti rozvodněných toků.

Hladina řeky na Nových sadech byla v ranních hodinách nad hranicí 430 centimetrů, tedy v úrovni III. stupně povodňové aktivity, která znamená ohrožení. V devět hodin klesla na II. stupeň a drží se na 425 centimetrech. Na Nových Sadech je řeka rozlitá až téměř k místní komunikaci, spojující Nové Sady a Nový Svět.

Během středečního odpoledne už hladina pomalu, ale jistě klesala, a držela na II. stupni povodňové aktivity, což aktuálně platí i ve čtvrtek v poledne. 

Foto: Rej.cz

Foto: HZS Olomouckého kraje

Foto: HZS Olomouckého kraje

Foto: HZS Olomouckého kraje

Foto: HZS Olomouckého kraje

Foto: HZS Olomouckého kraje

Foto: Rej.cz

Foto: Rej.cz

Řeka Morava v Olomouci v úterý odpoledne  Foto: Rej.cz




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty