Zrušení ohňostroje vítá i zoo. Zvířata i chovatelé prosí o ohleduplnost a co nejméně hlasitých petard

Mnoho reakcí vyvolala zpráva o zrušení olomouckého silvestrovského ohňostroje. Velká část reakcí byla pozitivní, protože zdaleka ne každému se tato tradiční, ale velmi hlučná zábava líbí. Omezení ohňostrojů doporučuje i zoo, která prosí, aby se odpalování hlasitých petard vyvarovali i lidé v blízkosti zahrady.

Foto: Zoo Olomouc

Zoo Olomouc i letos žádá všechny nadšence ohňostrojů i všechny pyromany z přilehlého okolí, aby zvážili nezbytnost odpalování petard a velkých ohňostrojů v blízkosti zahrady, v níž žijí zvířata, která z požitků nás lidí mohou zásadně strádat. „Jsem rád, že se najdou lidé, kteří za ta léta berou zoo jako součást svého života, přistupují ke zvířatům v ní podobně jako ke svým vlastním a ohňostrojům se je snaží nevystavovat,“ komentuje ředitel zoo Radomír Habáň.

Padesátkrát lepší sluch. Ohňostroj může i zabíjet

Zvířecí smysly jsou podstatně citlivější než ty lidské. Představme si, že vše, co slyšíme my, slyší zvířata až 50x intenzivněji. Zvuky ohňostrojů se tak pro ně mohou měnit v nekonečné peklo, které provází zmatenost, neklid a dezorientace.


Šok z takto markantních zvuků může způsobit potraty březích kopytníků, rušit hnízdící ptáky i ostatní zvířata. Navíc, pokud se jedná o zvířata žijící ve stádu, u nich může dojít ke splašení, následným zlomeninám končetin, případně i k ušlapání.

Je potřeba si zcela nesobecky uvědomit, že něčí radost může znamenat něčí strach. "Děkujeme za Vaši ohleduplnost a za to, že se s ohňostrojem odeberete do vzdálenosti, která zvířatům umožní prožít i konec roku tak, jak potřebují," dodává mluvčí Zoo Olomouc Iveta Gronská. 

Vánoční gastronomické dobrodružství

Mnohem příjemnější ze zvyků těchto svátečních dní je pro zvířata vánoční hostina. Ne že by zvířata mohla dostat větší porce než obvykle, na tuto stránku chovu dohlížejí velmi bedlivě specializovaní krmiváři. Mohou ale svou potravu dostat v zajímavější formě, což je přiměje k nadstandardní aktivitě.

Tomu se říká enrichment, tedy aktivita, která má obohatit život zvířat mimo volnou přírodu. Jde o to, aby se zvířata povzbudila k činnostem, které jsou pro ně přirozené, aby žila v prostředí, které jejich domovinu připomíná. Ve volné přírodě zvířatům lov a následné dobývání kořisti zaberou mnoho času. Ten je třeba v zoo náležitě využít tak, aby se nenudila. Na Vánoce proto dostaly opice na Svatém Kopečku speciální balíčky s potravou, které pro ně znamenaly neobvyklou hostinu spojenou se spoustou snahy a činorodosti. 

5x Foto: Zoo Olomouc 




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty