Hladina Moravy v Olomouci opět rychle stoupá, náplavka je znovu uzavřena

Déšť a ve vyšších polohách i sníh opět ovlivňují výšku hladiny řeky Moravy, která do konce týdne znovu dosáhne v Olomouci stupňů povodňové aktivity. Za posledních 24 hodin spadlo v povodí horní Moravy 10 až 35 milimetrů srážek. Ve čtvrtek byla znovu uzavřena olomoucká náplavka.

Foto: Pavel Snášel/ Olomouc.eu

V Olomouci může řeka Morava podle odhadovaného vývoje dosáhnout 2. stupně povodňové aktivity v průběhu pátku. Je proto možné opětovné uzavření olomoucké náplavky (pozn.: . „Situaci bedlivě sledujeme, pracovníci odboru ochrany společně s technickými službami a kolegy z dopravy jsou v pohotovosti,“ potvrdil primátor Miroslav Žbánek.

Deštivé počasí posledních dnů opět přispělo k nárůstu vodních hladin na všech tocích. „Situace by se mohla zlepšit s příchodem mrazivého počasí v závěru tohoto týdne, které jednoznačně přispěje ke snížení průtoků,“ hodnotí stávající hydrologickou situaci tajemník povodňové komise města Olomouce Jan Langr.

Podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) budou mít hladiny vodních toků v povodí horní Moravy během dneška rostoucí tendenci, v závislosti na predikovaných srážkách a tání sněhové pokrývky z horských poloh. Opět může být v profilu Moravičany vlivem dotoku překročen i 2. stupeň povodňové aktivity.

Zvýšenou pozornost počasí by měli věnovat majitelé nemovitostí, kteří mají suterénní prostory v blízkosti toků, kvůli zvýšené hladině spodní vody. Upozornění platí nejen pro město Olomouc, ale pro celé území správního obvodu. Nadále platí i obezřetnost při pohybu v blízkosti rozvodněných toků.

Česko se podle ČHMÚ momentálně nachází v čerstvém západním oceánském proudění. Během středy a čtvrtku bude oblačnost proměnlivá, převážně velká. Místy, postupně na většině území přeháňky nebo občasný déšť. Do konce týdne bude i nadále zataženo, od jihu déšť, večer na severu v polohách nad 400 metrů sněžení. V noci na neděli sněžení i v nižších polohách. V neděli se předpokládají nejnižší noční teploty -4 až -8 stupňů. Nejvyšší denní teploty -6 až -2 stupně. Hrozí tedy místy tvorba náledí, zmrazků a sněhových jazyků.

Bližší informace o situaci jsou na webu Povodí Moravy www.pmo.cz a Českého hydrometeorologického ústavu www.chmi.cz, konkrétní stav hladiny Moravy v Olomouci najdete zde





INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty