Tři králové vyrazili za hvězdou. Získá letos tradice, která vznikla v Olomouci, rekordní výnos?

Tři králové, hejtman Olomouckého kraje Josef Suchánek, primátor Statutárního města Olomouc Miroslav Žbánek a pomocný biskup a vikář olomoucké arcidiecéze Mons. Antonín Basler se v pátek dopoledne vydali na koních od dominanty Olomouce, katedrály sv. Václava, aby tradičně zahájili Tříkrálovou sbírku a zavítali na významné olomoucké instituce.

Foto: Rej.cz

Na začátku pátečního tříkrálového putování se poklonili v katedrále narozenému králi v jeslích. "Když jsme my tři králové šli do Betléma, vedla nás hvězda. I dnes nás vede boží hvězda, kdy nám sám Ježíš říká: Cos udělal druhému, tos udělal mně. A tak se pokusme se uchopit tu dnešní tříkrálovou koledu jako službu lásky vůči Bohu a tím i našim bližním, zvláště těm potřebným," uvedl v katedrále jeden ze tří králů, biskup Antonín Basler. Zazněly i nejznámější lidové vánoční a tříkrálové koledy. 


Foto: Rej.cz

Poté průvod vyrazil v doprovodu sboru opery a operety Moravského divadla Olomouc pod taktovkou PaedDr. Lubomíry Hellové na koledu po městských institucích. S koledou společně navštívil Arcibiskupský palác, rektorát Univerzity Palackého a radnici. Na Horním náměstí se odehrál tříkrálový program za účasti tří králů, zpěváků moravského divadla, ale i žáků Základní školy sv. Voršily v Olomouci a dětí z Mateřské školy Ovečka. Tříkrálová mise koledníků byla zakončena v Červeném kostele Vědecké knihovny Olomouc, kde jsou vystaveny obrázky dětí z výtvarné soutěže Nakresli tři krále. Výstava bude trvat po celou dobu Tříkrálové sbírky až do 14. ledna.

Foto: Jana Doleželová - olomouc.eu

Hejtman Josef Suchánek doporučuje začít nový rok dobrým skutkem. „Nejsem nadšeným příznivcem novoročních předsevzetí, ale dobrých skutků kdykoli v roce určitě. A začít nový rok dobrým skutkem může každý, kdo se zapojí do Tříkrálové sbírky. Všem lidem, kteří tak učiní, ze srdce děkuji,“ uvedl hejtman Olomouckého kraje. Podle primátora Olomouce a tříkrálového koledníka v jedné osobě Miroslava Žbánka, skutečnost, že Tříkrálová sbírka vzešla právě z Olomouce, dokládá, jak významné postavení sbírce náleží. „Svátek tříkrálový bývá většinou považován za konec Vánoc. Tito tři mudrci či králové z východu se přišli poklonit malému Ježíši, našemu budoucímu králi, a přinesli mu dary. Dnes je to jinak, dnes tři králové dary sbírají. Mám rád Tříkrálovou sbírku ze dvou důvodů. První je ten, že vznikla v Olomouci, na což jsem i hrdý, druhým je její podstata – otevírá naše srdce a pomáhá potřebným. Rád se vydávám v přestrojení za krále na koledu i letos,“ přibližuje první muž olomoucké radnice.

Foto: Jana Doleželová - olomouc.eu

Sbírku při příležitosti svátku tří králů inicioval v roce 2000 arcibiskup olomoucký Jan Graubner. Poprvé vynesla jen v olomoucké arcidiecézi asi 8,5 milionu korun, vloni to bylo na stejném území už přes 38 milionů korun. V celé zemi, do níž se mezitím tradice z Olomouce rozšířila, pak přes 160 milionů korun. Během pátku několikrát zaznělo přání, aby byl výnos letos rekordní. 

Cíl Tříkrálové sbírky zůstává od počátku stejný, a to získat finanční prostředky pro lidi ocitající se v nouzi. „V roce 2024 podpoří Charita z výtěžku Tříkrálové sbírky provoz ordinace praktického lékaře a psychiatra pro lidi v nouzi, rozvoj a opravu zázemí služeb pro lidi s duševním onemocněním, rekonstrukci Domova sv. Kosmy a Damiána pro lidi v nouzi se sníženou soběstačností a rozvoj Centra materiální pomoci. Část výtěžku bude věnovaná na rychlou finanční pomoc osobám v nouzi na Olomoucku, kterým hrozí sociální propad,“ sdělila Barbora Cigánková, zástupkyně ředitele Charity Olomouc.

Foto: Rej.cz

Biskup Antonín Basler | Foto: Rej.cz




INZERCE

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Chata Kouty