Zoo Olomouc zaznamenala rekord: vloni přišlo nejvíc návštěvníků za poslední čtvrtstoletí!

Zoologická zahrada nejen vyhodnocuje, ale především děkuje. Svým návštěvníkům nejen za jejich věrnost zvířecí říši, ale i zoo samotné. Svému zřizovateli Statutárnímu městu Olomouc za neochvějnou podporu. „Přeji všem lidem, aby nejen v časech dobrých, i těch těžších, kdy to kolem sebe mají třeba nějakým způsobem rozkopané, zažili, co pociťuje zahrada po celý rok, a to, že na to není sama,“ dodává ředitel Zoo Olomouc Dr. Ing. Radomír Habáň.

Foto: Zoo Olomouc

Olomoucká zoo otevřela brány svým návštěvníkům poprvé v roce 1956. 17 266 552 je celkový počet návštěvníků, který do ní od jejího založení zavítal. V roce 2023 jich přišlo 381 818, jedná se o nejvyšší návštěvnost za posledních 25 let. V předchozím roce jich pro srovnání bylo 367 711. Na ploše 42 ha zoo chová 1828 jedinců ve 387 druzích. Rok 2023 přinesl odchov 266 mláďat. Nejvítanějšími akcemi se staly Velikonoce, Předsletová konference čarodějnic, Večer duchů, Zoo světel a Víkend dětí.

Úspěšné odchovy

Významné odchovy proběhly u amazoňanů modročelých, banánovců obecných, čájí obojkových, čápů černých, damanů skalních, daňků mezopotámských, gibonů lar, emu hnědých, hrabáčů kapských, felzum madagaskarských, gekonů obrovských, jeřábů mandžuských, kaloňů rodriguezských, klaunů očkatých, koníčků kuda, lam vikuní, lemurů běločelých a kata, sobů polárních, urzonů kanadských, pakoňů běloocasých, oryxů jihoafrických, klokanů rudých, klokanů parma, kočkodanů husarských, kotulů veverkovitých, vari černobílých, sovic sněžních, velbloudů dvouhrbých, medojedů kapských, koček krátkouchých, kozorožců kavkazských a sibiřských, mar slaništních, sik vietnamských, sobů polárních, sýčků obecných, vousáků senegalských a zubrů.

Nové stavby

Za nejvýznamnější realizované projekty považujeme otevření posledních dvou etap Safari, konkrétně Arktidy a Austrálie, a realizaci nové terarijní expozice u východu zoo. Pokračovaly práce projektu Rekonstrukce inženýrských sítí. V oblasti Svatého Kopečku se zavedl nový parkovací systém, který slouží všem motoristům mířícím do zoo. Předposlední počin Zelené střechy pavilonu žiraf ocenila hlavně zvířata ze zimoviště afrických zvířat. Jejich hlavy cena 10 mil. Kč, případně úspora energií netíží, zato výrazné zateplení budovy a odstranění zatékání střechou už pocítila. Došlo ke kompletní výměně dřevěných nosných prvků střechy a krytiny za železobetonové nosníky s povrchem krytým extenzivní zelenou střechou. Ostatním zvířatům přibyl nový systém napáječek. K vodě se tak dostanou nepřetržitě, tedy i v zimních měsících, aniž by došlo k jejímu zamrznutí.

Co se chystá na rok 2024?

V letošním roce by mělo proběhnout dokončení projektu Rekonstrukce inženýrských sítí, začnou přípravné projektové práce vzdělávacího centra Loděnka, nové restaurace a hospodářské budovy. Návštěvníci by se měli projít voliérou Bábovka, v níž se jim naskytne pohled na vodní kaskády s jezírkem a na zimoviště ptáků.




INZERCE

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Chata Kouty