Radnice rychle zařadila zpátečku: nová parkovací politika se prozatím odkládá

„Pozastavit, důkladně revidovat, poté pokračovat lépe a systémově,“ uvádí na svém FB olomoucké hnutí ProOlomouc, jeden z koaličních partnerů současné rady . Nová parkovací politika byla na návrh náměstka Tomáše Pejpka pozastavena, další placené zóny zatím zavedeny nebudou. Proč? Kvůli výsledkům odborného posudku, zadaného České parkovací asociaci. Ta vznesla vážné výhrady mj. ke koncepci a provedení informačního sytému a připomínky k tarifní politice či vymezení zón.

Ilustrační foto: olomouc.eu/ Pavel Snášel

Nové parkovací zóny měly být zavedeny od začátku dubna a navázat tak na první změny, které se odehrály už vloni. Tehdy šlo o zvýšení poplatku roční karty pro rezidenty v zóně B, tedy širším centru, z jednoho na dva tisíce korun. Přibyla i možnost řešit dlouhodobou parkovací kartu online formou, bez nutnosti návštěvy úřadu, ovšem tato novinka schytávala kritiku za nedostatečnou funkčnost. Mnohem závažnější změny měly přijít letos, kdy k zónám A a B měla přibýt zbrusu nová zóna C, větší než všechny dosavadní zóny placeného parkování. To se ale (prozatím) nestane. Nový termín rozšíření placených zón je zatím nejistý. 


Zóny C měly začít platit v dubnu. Nezačnou. | Mapa: olomouc.eu

Takto komentují pozastavení procesu koaliční ProOlomouc: „Řešíme problémy, které jsme zdědili a které nesnesou dalšího odkladu, neboť automatizované informační systémy nejsou připravené ke spuštění. Zjištění z posudku České parkovací asociace budou důkladně ověřeny procesní analýzou. Revizí musí projít i proces pořizování informačního systému. Je např. těžko pochopitelné, že do zadávání nebyli zapojeni odborníci magistrátního IT či že může existovat smlouva bez sankcí.

Jaké budou další kroky? V letošním roce nebude systém placeného parkování rozšířen. Po důkladné revizi informačního systému rozhodne rada města o jeho dobudování. Upravíme i podmínky parkovacích zón, přičemž zóny C spustíme, až na to bude město technicky připravené.“

A opoziční koalice Spolu, která zahrnuje ODS, KDU-ČSL a TOP09 reaguje takto: „Na konci prázdnin zaplavila ulice i internet reklamní kampaň „Upravujeme parkování v Olomouci“. Pod heslem „Pro lepší život ve městě. Víme jak!“ se v ní městská rada snažila přesvědčit Olomoučany o pozitivech připravované parkovací politiky. Kampaň stála bezmála 3/4 milionu a rada ji zaplatila z Fondu mobility. Tedy z prostředků, které se v Olomouci vyberou na parkovném (a za pokuty) a které se stejná rada ve svém programovém prohlášení zavázala využít „na rozšíření a zkvalitnění parkování“.

Jak se zdá, veselé plakáty a skotačivé klipy nepřesvědčily ani samotné zadavatele. Avizovaný dubnový start první etapy, symbolicky naplánovaný na apríla, vzal za své. Včera vedení města oznámilo, že se parkovací politika odkládá. Důvodem mají být technické problémy a rovněž řada věcných připomínek, které potvrdil i jakýsi odborný posudek. …

A na věcné problémy celého projektu, ať už se jedná o neprostupnost mezi zónami, chybějící P+R parkoviště, drastické zpoplatnění druhého auta v rodině nebo nesmyslné platby za motorky, upozorňujeme dlouhodobě. Úpravy záměru tak, aby celý systém odpovídal potřebám občanů a nebyl jen tupým nástrojem na kasírování dalších peněz, jsme navrhovali už v našem volebním programu. A opakovaně téma otevíráme na jednáních zastupitelstva.

A tak, ať už současnou koalici vedla k onomu odkladu obava z kolapsu úřadu, náhlé prozření nad řádky posudku nebo prostě jen strach z reakcí veřejnosti, je to vlastně dobrá zpráva. Ne, že by automaticky zaručovala lepší výsledek, ale díky alespoň za tu naději.“




INZERCE

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Chata Kouty