U Postřelmova vyrostla další nová silnice. Rýsuje se obchvat Zábřeha. V Šumperku se začaly hýbat ledy

Že by se řidiči přeci jen dočkali pohodové trasy z Olomoucka do Jeseníků? Vypadá to nadějně. Příští týden se otevře zbrusu nová silnice mezi Postřelmovem a Chromčí. Vozovka navazuje na nový obchvat Bludova a odvede tranzitní dopravu z obcí, kudy auta projíždí směrem do východních Čech. Pohnul se i projekt obchvatu Zábřeha a obce Libivá.

Přeložka silnice I/11 odlehčí Bludovu, Postřelmovu i dalším obcím v okolí, kudy auta projíždí směrem do východních Čech. Foto: řsd

„Čtyřkilometrová přeložka silnice I/11 vede mimo zastavěné území a její realizace výrazně přispěje ke zvýšení bezpečnosti a plynulosti silničního provozu,“ uvedlo Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD).  

Nová cesta začíná u mimoúrovňové křižovatky za Postřelmovem a pak pokračuje kolem Chromče, za kterou se napojuje na silnici I/11 z Bludova. Stavba začala v roce 2022 a vyšla přibližně na 300 miliónů korun.

Obchvat Zábřeha má být za pět let

Ledy se hnuly i v případě plánovaného obchvatu Zábřeha. Krajský úřad aktuálně vydal územní povolení pro jeho stavbu. Znamená to, že ŘSD může začít připravovat stavební řízení. Stavět by se mělo začít v roce 2026 s tím, že obchvat bude hotový během roku 2029. Ve stejné době je v plánu dokončení také obchvatu obce Libivá. Po rychlostní komunikaci tak řidiči dojedou ze Šumperka až do Mohelnice.

Šumperk se letos dočká technické studie 

Naopak obchvat, který by řidičům ušetřil prodírání přes frekventovaný Šumperk, je zatím v nedohlednu. Ale i zde se začalo aspoň něco dít. „Na stavbu zpracováváme technickou studii. Realizace je v delším časovém horizontu,“ nastínil Radek Mátl, ředitel ŘSD.

"Jsme rádi, že ŘSD začíná konečně oficiálně komunikovat. V letošním roce bude zpracovávána technická studie na obchvat Šumperka a v souvislosti s tím letos proběhnou mimo jiné jednání ŘSD se starosty dotčených obcí," doplňuje informace místostarosta Šumperka Karel Hošek.




INZERCE

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Chata Kouty